Ramona Ioana Bruynseels, candidat la preşedinţia României: “România merită încă o şansă la normalitate”

Mai sunt doar câteva luni până la alegerile prezidenţiale, iar formaţiunile politice au intrat în febra pregătirilor. Recent, Partidul Puterii Umaniste, fondat de Dan Voiculescu, şi-a lansat candidatul pentru prima funcţie în stat. Este vorba despre Ramona Ioana Bruynseels, fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă. Candidata umaniştilor români a condus, totodată, Direcția Coordonare Politici și Priorități, în guvernarea lui Mihai Tudose.
Într-un interviu acordat ziarului Faclia de Cluj, Ramona Ioana Bruynseels spune că România merită încă o şansă la normalitate, iar experienţa profesională, entuzioasmul şi energia o recomandă în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Reporter: De ce candidaţi la preşedinţia României?
Ramona Ioana Bruynseels: Candidez pentru că eu cred că România merită încă o şansă la normalitate, şi când spun asta spun că îmi doresc o ţară în care mediul de afaceri să se dezvolte, în care să încurajăm antreprenoriatul, în care să ne concentrăm pe ceea ce ne uneşte şi nu pe ce ne dezbină, o ţară care trebuie promovată cu adevărat în exterior, inclusiv de preşedintele său. Deci, România merită altceva decât ce are în acest moment. Acum, România este caracterizată, dacă te uiţi din exterior de haos, iar dacă te uiţi din interior, de dezbinare şi de ură. Şi asta nu cred că aduce ceva bun, pentru că pe dezbinare şi pe ură nu cred că poţi să construieşi un proiect viabil de ţară, nu poţi să vii cu ceva în sprijinul românilor, cu un plan concret care să te ajute să aduci diaspora acasă, nu poţi să vii cu o strategie de ţară. Şi atunci, cred că este cazul să avem la conducere un preşedinte care să fie pentru oameni, al tuturor oamenilor, un preşedinte printre oameni, care să unească şi care să fie în stare – uzând de rolul său de mediator – să adune în jurul său toţi factorii decizionali din România, astfel încât împreună să agreăm care sunt priorităţile ţării noastre, iar ulterior, tot împreună, să acţionăm asupra lor.

Reporter: Ce vă face să credeţi că sunteţi potrivită pentru funcţia supremă în stat?
Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând, cred că mă recomandă experienţa pe care o am atât în sectorul public, pentru că am făcut parte din două guverne – chiar dacă am fost pe funcţii apolitice – apoi experiența din sectorul privat şi din sectorul financiar – bancar şi investiţional, şi nu în ultimul rând experienţa în domeniul nonguvernamental, pentru că am condus şi un proiect generat de o organizaţie nonguvernamentală. Toate acestea, împreună cu expunerea internaţională împreună cu entuziasmul şi energia specifice vârstei mele – pentru că mai am doar câteva luni până la 40 de ani- şi totodată, dragostea de ţară şi faptul că am trăit în exterior şi am văzut cum merg lucrurile acolo. Cred că sunt multe lucruri care ar putea să se facă şi aici uşor. Deci cred că toate acestea mă recomandă.

Reporter: Ce şanse reale credeţi că aveţi?
Ramona Ioana Bruynseels: Şansele sunt date şi create de oameni, de prezenţa lor la vot. Când am pornit în această compeţie, am crezut că şansa este una foarte mică, dar pe măsură ce mă adâncesc în campanie şi pe măsură ce întâlnesc tot mai mulţi oameni, îmi dau seama că şansa noastră este una foarte serioasă şi cred eu, aşa cum ştiu şi competitorii noştri, că deja apărem serios în sondaje. Acest lucru confirmă că iată, chiar dacă am apărut acum şase sau şapte săptămâni, nimic nu este imposibil.

Reporter: Cum caracterizaţi activitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis?
Ramona Ioana Bruynseels: Aş caracteriza-o într-un fel mediocră. Cred că poate fi îmbunătăţită la orice oră din multe puncte de vedere şi m-aş referi aici în special la trei chestiuni: în primul rând la rolul de mediator pe care Klaus Ioahannis nu l-a întruchipat aşa cum ar fi trebuit să o facă. Dânsul ne-a obişnuit, din păcate, cu sintagme de genul: guvernul meu, penali, nepenali, ceea ce a divizat, iar aceste lucruri nu sunt recomandate unei societăţi. În al doilea rând, cred că preşedintele în calitatea sa de promotor principal al Românei, de agent de marketing al ţării noastre, ar fi putut să facă mai multe şi în ce priveşte investiţiile din România, atragerea de investiţii, promovarea mediului de afaceri autohton, creşterea accesului acestuia la internaţionalizare. Nici acest lucru nu îl putem bifa. Iar în al treilea rând, mai vreau să subliniez faptul că de multe ori anumite declaraţii ale domnului Iohannis au adus prejudicii României pe plan internaţional, atunci când de exemplu, înaintea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a spus că România nu este pregătită. Cred că sunt greşeli foarte mari, pe care un preşedinte nu are voie să le facă vreodată.

Reporter: Care ar fi primele demersuri pe care le-aţi face pentru îmbunătăţirea, întărirea imaginii României în plan extern?
Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând, aş aduna lângă mine toate forţele politice şi sociale din România şi am agrea priorităţile adevărate, priorităţi asupra cărora să nu ne mai războim din punct de vedere politic şi din nici un alt punct de vedere. Apoi, am demara activitatea efectivă de promovare a României prin vizitele oficiale însoţite de roadshow-uri prin care investitorii români să poată fi prezentaţi investitorilor străini şi, totodată, să prezentăm bineînţeles, potenţialul pe care România îl are. Apoi, îmi doresc foarte mult să începem să investim cu adevărat în ceea ce înseamnă diplomaţia sportivă a României, pentru că haideţi să recunoaştem, numele Simonei Halep cât de mult înseamnă pentru România şi numele tuturor campionilor. Să ne gândim la Gheorghe Hagi, la ce a însemnat Nadia Comăneci, şi atunci cred că putem, mai ales că avem atâţia copii iubitori de sport, să investim în asta şi să creăm “noi Hagi”, “noi Nadii”, astfel încât să creştem brandul României şi prin acest lucru.

Reporter: Cum intenţionaţi să gestionaţi relaţia cu Guvernul, Parlamentul şi cu partidele?
Ramona Ioana Bruynseels: Cu foarte multă înţelepciune şi vorbind pe limba şi înţelesul fiecăruia dintre interlocutorii mei, pentru că eu cred cu tărie că în special după 26 mai, politicienii au început să înţeleagă mesajul societăţii, respectiv că nu se mai poate aşa cum a fost până acum şi trebuie să schimbăm ceva. Dacă trebuie să schimbăm ceva, hai să o facem, iar eu fiind un preşedinte imparţial şi care nu este susţinut de unul dintre cele mai mari partide, cred că acest lucru este un avantaj, fiind cunoscută pentru competenţele mele profesionale. Cred că vorbind pe înţelesul fiecăruia, putem să ajungem unde trebuie şi să ne adunăm în jurul aceloraşi idei.

Reporter: Cum vedeţi relaţia cu Repulica Moldova şi cum vedeţi viitorul acestei ţări?
Ramona Ioana Bruynseels: Relaţia cu Republica Moldova trebuie clar pusă pe lista priorităţilor României, pentru că nu putem uita că de o parte şi de alta a Prutului sunt români, iar dacă suntem români înseamnă că trebuie să ne susţinem unii pe alţii cu atât mai mult cu cât Republica Moldova, din punct de vedere strategic, se află în acest moment, într-un moment de cotitură care poate să ajute Moldova să se ridice cu mult deasupra aşteptărilor noastre, ale celorlaţi şi s-ar putea să fim surprinşi. Mai mult, chiar la un moment dat s-ar putea să fim mândri şi să ne dorim să fim mai înfrăţiţi decât suntem în acest moment.

Interviu realizat de
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie