Rămăşiţele pămînteşti ale victimelor neidentificate după atacul de la Pearl Harbor au fost deshumate pentru identificare

Rămăşiţele pămînteşti ale victimelor neidentificate de pe nava USS Oklahoma în urma atacului japonez de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, au fost deshumate luni, în Hawaii, în vederea identificării lor, relatează Reuters, citată de AGERPRES.

Cinci sicrie acoperite de drapelul SUA şi conţinînd rămăşiţele pămînteşti ale marinarilor şi puşcaşilor marini americani care au murit în atacul comis pe 7 decembrie 1941 de forţele japoneze au fost transferate dintr-un cimitir într-un laborator unde vor fi analizate cu metode moderne de medicină legală, inclusiv teste ADN.

Rămăşiţele pămînteşti aparţin unor dintre cei 388 de militari ucişi în acest atac şi înmormîntaţi ca indivizi necunoscuţi. Pentagonul doreşte ca ei să fie identificaţi într-o perioadă de cîţiva ani. În cadrul acestei operaţiuni, vor fi deshumate 61 de sicrie.

”Recentele progrese în ştiinţa medicinei legale şi în tehnologiile aferente, dar şi ajutorul primit din partea membrilor familiilor victimelor în furnizarea de informaţii genealogice fac acum posibilă identificarea multora dintre militarii ucişi de pe USS Oklahoma pe ale căror pietre funerare scrie ‘neidentificat’ ”, se menţionează într-o declaraţie a Pentagonului.

Rămăşiţele pămînteşti identificate vor fi predate membrilor de familie pentru funeralii cu onorurile militare cuvenite, se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Atacul japonez de la Pearl Harbor, din zorii zilei de 7 decembrie 1941, s-a soldat cu moartea a 2.403 de militari americani şi a determinat intrarea Statelor Unite ale Americii în Al Doilea Război Mondial.

Nava USS Oklahoma s-a scufundat după ce a fost lovită de două torpile în timpul atacului. Un număr de 429 de marinari şi puşcaşi marini de pe acest vas au murit cu acea ocazie.

În anii imediat următori, 35 de membri ai echipajului au fost identificaţi şi înmormîntaţi. În timpul operaţiunilor de salvare din 1942-1944, rămăşiţele pămînteşti ale celorlalţi militari au fost scoase din epava navei şi înmormîntate în mai multe cimitire din Hawaii cu menţiunea ‘neidentificat’.

În 1950, toate rămăşiţele pămînteşti neidentificate de pe nava USS Oklahoma au fost mutate la Cimitirul Naţional Memorial al Pacificului, conform Pentagonului.

Articole din aceeasi categorie