Doina Cornea, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind conferirea, post-mortem, a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Doinei Cornea, disidentă anticomunistă.

Proiectul este o inițiatovă a consilierului local USR, Alexandra Oană, în opinia căreia conferirea acestui titlu este un gest absolut firesc. „Este primul proiect depus de mine în Consiliul Local, în noiembrie 2020, dar din nefericire doar acum intră la vot, în plenul Consiliului Local. Motivul a fost situația pandemică, acest proiect necesită un vot secret electronic. Dincolo de această întârzire din cauza birocrației, marea problemă este că într-adevăr am așteptat atâta timp să facem acest gest care mie mi se pare absolut firesc în cinstea activității doamnei Cornea. E un fel de reparație pe care cred că municipiul Cluj-Napoca i-o datorează. Aș vrea aă îl amintesc aici pe domnul Cristian Ivaneș, istoric, care a militat foarte mult pentru această inițiativă, care de altfel a și semnat una dintre scrisorile de recomandare necesare depunerii proiectului, și care a fost de fapt motorul acestui proiect. Cum spuneam, conferirea titlului e ceva firesc în Cluj-Napoca, doamna Doina Cornea fiind una dintre figurile cele mai cunoscute ale rezistenței anticomuniste și ale disidenței locale. Cred că toți clujenii se bucură de faptul că, în sfârșit, ne recunoaștem eroii locali”, a spus Alexandra Oană.

De asemenea, municipalitatea argumentează că acest titlu „vine să contribuie la recunoașterea pe care i-o datorăm doamnei Doina Cornea, una dintre puținele figuri ale rezistenței anticomuniste. Într-o epocă în care tăcerea, frica și compromisul erau regula, doamna Cornea ne-a răscumpărat demnitatea în fața Europei, plătind un preț greu pentru curajul de a înfrunta regimul comunist.

Doina Cornea a fost o cunoscută publicistă și disidentă anticomunistă. Ea s-a născut în 30 mai 1929, la Brașov și a murit în 4 mai 2018, la Cluj-Napoca. A urmat școala primară la Reghin și școala medie la Târgu Mureș și Cluj. În anul 1948 a început studiile de franceză și italiană la Universitatea din Cluj, iar după terminarea studiilor a fost profesoară de ciclu gimnazial la o școală din Zalău. În 1958 s-a întors la Cluj, unde a fost asistent universitar la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

Doina Cornea a participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe, iar pentru activitatea sa, a primit un mare număr de distincții, titluri și premii.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut