Rămas bun, Doina Cornea!

Sute de persoane au trecut luni prin fața sicriului cu trupul neînsuflețit al Doinei Cornea, depus în foaierul Casei Universitarilor din Cluj-Napoca, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu și a-și lua  rămas bun.

Un covor de coroane așternut peste podeaua rece a făcut, parcă, mai lină trecerea spre lumea în care, de acum înainte, pentru această neînfricată luptătoare anticomunistă, rugăciunea sufletului va fi singura armă împotriva Răului. La catafalc a fost asigurată o gardă de onoare alcătuită din patru militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Printre cei prezenți – oameni simpli, care au stimat-o și au apreciat-o pe Doina Cornea, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților centrale și locale – i-am remarcat pe președintele Emil Constantinescu, pe episcopul reformat Laszlo Tokes, pe Ana Blandiana, pe Gabriel Liiceanu și pe istoricul Marius Oprea.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, alături de care s-au aflat episcopul de Oradea Mare, PS Virgil Bercea, episcopul Mihai Frățilă, eparh al Eparhiei ”Sf. Vasile cel Mare” din București și preoți din Eparhia de Cluj-Gherla. Din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului a fost prezent părintele Ioan Bizău.

„Viața d-nei Doina Cornea s-a consumat pe acel altar de care au parte prietenii sufletești ai Golgotei și unde nu lipsește niciodată umilirea. Prin mărturia sa ne-a fost dat și nouă să putem sta cu capul sus și chiar dacă, după 1989, această EA ar fi trebuit să fie un NOI, s-a adeverit, iarăși, cât de greu este să ne vindecăm rănile timpului. Cuvântul liberator al Evangheliei Doina Cornea l-a făcut să rodească prin viața sa, ca om, și i-a oferit profunzime. De aceea, în aceste momente de tristețe, noi, cu îngăduința de a da glas, din partea Bisericii Greco-Catolice, gândului de respect și devoțiune față de sufletul și viața d-nei Doina Cornea, avem cu toții datoria neîmplinită de gratitudine și binecuvântare. De o astfel de plămadă ar avea nevoie țara, pentru a renaște, și Biserica: omul cu principii, care prețuiește mai mult adevărul și libertatea, decât siguranța comodă pe care o conferă frica. «Suferința face mai mult decât fericirea – spunea Doina Cornea -, n-am învățat nimic din momentele mele de fericire, decât că mi s-a exacerbat egoismul (…). Suferința te învață ceva, te face să fii mai intens spiritual»” – a fost mesajul transmis de Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Personalitatea d-nei Doina Cornea a fost apoi evocată de episcopul Virgil Bercea, de duhovnicul acesteia, părintele Teodor, de părintele ortodox Ioan Bizău și, în final, de PS Florentin Crihălmeanu.

După terminarea slujbei, cortegiul funerar a însoţit sicriul Doinei Cornea în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, unde a avut loc înmormântarea cu onoruri militare. La momentul înhumării, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”  au tras trei salve de pistol mitralieră.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie