Rafila (Societatea Română de Microbiologie): Remarcăm un interes extraordinar pentru vaccinarea împotriva gripei

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că, în acest sezon, se remarcă un interes extraordinar pentru vaccinarea împotriva gripei.

„În sezonul 2018 – 2019 am avut un număr mare de îmbolnăviri, s-a declarat epidemia de gripă. (…) Am avut un număr mare de decese anul trecut, 199. Acesta a fost un element. Celălalt, cred că a fost legat de modul susţinut în care organizaţiile profesionale în primul rând, dar şi autorităţile de sănătate publică au promovat vaccinarea împotriva gripei şi anul acesta, fără să avem nişte cifre exacte, în acest moment remarcăm un extraordinar interes pentru vaccinarea împotriva gripei, oameni care îşi vaccinează pentru prima dată copiii, oameni care se vaccinează ei pentru prima dată, îşi vaccinează rudele şi e o foarte mare cerere de vaccin. Dar, ne găsim într-un paradox românesc pe care sperăm să-l rezolvăm în anii următori şi paradoxul acesta e legat de faptul că, atunci când există disponibilitatea vaccinului, lumea nu vrea să se vaccineze, iar atunci când lumea vrea să se vaccineze nu există vaccin disponibil”, a spus Rafila, la o conferinţă.

El şi-a exprimat speranţa că această problemă se va rezolva anul viitor. „Iniţiativa pe care am lansat-o noi în urmă cu o lună referitoare la un proiect pilot de compensare a vaccinurilor pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani nu e o glumă, e o soluţie şi o asumare din partea autorităţilor a faptului că doresc într-adevăr să aibă o politică de sănătate preventivă. (…) Această modalitate de compensare a vaccinurilor totală în cazul copiilor ar încuraja foarte mulţi părinţi să-şi vaccineze copiii”, a afirmat Rafila.

În prezent, sunt disponibile două tipuri de vaccin – cel injectabil, clasic, şi unul ce se administrează intranazal, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Recomandarea OMS e să vaccinăm peste 75% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani. (…) În sezonul precedent, am reuşit să vaccinăm aproape 21% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani”, a informat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, categoriile considerate la risc sunt: gravidele, copii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, persoanele vârstnice, bolnavii cronici, persoanele instituţionalizate şi cu dizabilităţi şi personalul medical.

El a subliniat că nu se produc îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului, iar vaccinurile antigripale sunt „sigure”.

Articole din aceeasi categorie