Raed Arafat: Peste 40% dintre maşinile de intervenţie la incendii au peste 30 de ani

Peste 40% dintre maşinile de intervenţie la incendii au mai mult de 30 de ani vechime, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, după bilanţul pe anul 2017 al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), informează AGERPRES.

„Peste 40% dintre maşinile pompierilor de incendiu au peste 30 de ani vechime. (…) Există o licitaţie pe un număr mare de maşini de pompieri, pentru acordul-cadru, iar în cele 600 de milioane de euro există sume necesare pentru 500 de maşini de pompieri. Dacă se finalizează licitaţia bine, anul acesta începe livrarea maşinilor de pompieri, în următorii doi-trei ani înlocuim integral componenta veche de peste 30 de ani”, a explicat Arafat.

Referindu-se la ambulanţe, secretarul de stat a precizat că anul trecut „s-a dat sarcină” IGSU să facă licitaţia pentru autospecialele serviciului de ambulanţă şi ale SMURD. „Ambulanţele tip C, de terapie intensivă, sunt în evaluare, ambulanţele de tip A, de transport, sunt în evaluare şi evaluarea este foarte avansată. Am avut o contestaţie la ambulanţele de tip B, care sunt de extremă importanţă, pe ele sunt echipele de paramedici şi asistenţii de la Ambulanţă, iar decizia la contestaţie a fost în favoarea IGSU, iar după ce se dă motivarea, continuăm. Şi aici, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, sunt discuţii, sunt identificate fonduri, ca să luăm un număr mai mare şi să înlocuim ce este vechi, peste 60 la sută din ambulanţe serviciilor de ambulanţă şi SMURD au atins zece ani. Erau cumpărate prin anii 2007-2008”, a mai spus Arafat.

El a afirmat că multe ambulanţe au parcurs deja peste jumătate de milion de kilometri. „Problema noastră este că un număr mare de ambulanţe au deja peste jumătate de milion de kilometri la bord. Se impune clar înlocuirea lor şi sper ca în acest an să vedem primele ambulanţe livrate”, a mai declarat secretarul de stat.

Articole din aceeasi categorie