Raed Arafat: În România există probleme serioase de acces la îngrijire în sistemul sanitar

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie, nu reprezintă doar un moment al urărilor de „la mulţi ani” pentru cei care lucrează în sistemul sanitar, ci şi ocazia unei reflecţii asupra modului în care sunt asigurate serviciile medicale, informează AGERPRES.

„La acest moment, în România, există probleme serioase de acces la îngrijirile în sistemul sanitar şi nu putem nega acest lucru care este observabil pe plan naţional de mai mult timp. Omul de rând plăteşte din buzunarul său ca să obţină îngrijirile necesare, indiferent că este asigurat sau nu, pentru că sistemul a fost astfel lăsat să se dezvolte în ultimii ani încât să nu protejeze pacientul şi să nu existe pârghii adevărate prin care pot fi luate măsuri împotriva celor care se joacă cu sănătatea oamenilor”, a scris Arafat, vineri, pe Facebook.

El a evidenţiat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia de mai multe ori asupra faptului că asigurarea serviciilor medicale trebuie să se facă prin finanţare indirectă, prin taxe şi asigurări, fără plăţi directe de orice fel din partea pacientului sau a familiei acestuia.

„Sănătatea nu ar trebui să fie abordată ca o ‘piaţă liberă’ în care să ne jucăm de-a furnizori de servicii şi competitori şi afacerişti folosind cuvinte mari despre competiţia şi ‘concurenţa sănătoasă’ care ridică calitatea. Studiile pe plan mondial nu confirmă aceste abordări, ba mai mult, ele vorbesc de un comportament paradoxal al sistemelor sanitare când se aplică principiul ‘pieţei libere'”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, în contextul în care 75% din sistemul sanitar românesc este privat, acest sector şi-ar putea asuma proporţional şi nemulţumirile populaţiei. „Până şi în sectorul public, în spitalele de urgenţă şi în altele, multe din servicii sunt deja externalizate. Să nu mai vorbim de ambulatoriile de specialitate sau investigaţiile imagistice şi inclusiv asistenţa medicală primară. Când se termină sumele alocate laboratoarelor private sau ‘furnizorilor de servicii’ imagistice la jumătatea lunii, cum se întâmplă, de regulă, toţi pacienţii care merg ulterior sunt puşi să plătească sume importante sau altfel sunt puşi pe liste de aşteptare care durează uneori luni de zile”, a reliefat el.

Arafat a adăugat că mulţi dintre pacienţii refuzaţi de „furnizorii de servicii” se îndreaptă către serviciile de urgenţă, ceea ce duce la aglomerarea unităţilor respective, care „au rămas ultimul bastion accesibil zi şi noapte” pacienţilor, dar care încasează şi „toate criticile din cauza aglomerării şi a timpilor de aşteptare”. „Spitalele şi ambulatoriile publice au rămas în urmă cu dotarea, de multe ori ca să lase loc sectorului comercial cu care încheie contracte din ‘lipsă’, de multe ori intenţionată, a echipamentelor proprii”, a susţinut el.

Secretarul de stat a abordat şi teoria conform căreia spitalele publice ar trebui să fie în competiţie cu cele private. El a atras atenţia însă că, în momentul în care un spital public nu va putea să se menţină prin fonduri proprii, riscă să devină insolvabil sau să intre în faliment. „Chiar aşa? Şi cu ce le înlocuim dacă le închidem? Şi unde merg pacienţii care au nevoie de îngrijiri de urgenţă şi cine asigură asistenţă medicală de urgenţă? Sectorul comercial? Acolo dacă nu se face profit chiar se închide, iar ca să facă profit trebuie ca veniturile să fie semnificativ mai mari decât cheltuielile. Cum va fi acest lucru cu operaţiile pe cord, cu operaţiile complexe? (…) Spitalele publice de urgenţă nu pot fi abordate ca entităţile comerciale, pentru că ele au un rol social extrem de important care se extinde şi către unul de siguranţă naţională când vine vorba de pregătirea pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă complexe şi dezastrelor”, a menţionat el.

Raed Arafat a adăugat că o creştere a salariilor în sectorul sanitar reprezintă un „pas salutar” în măsura în care este însoţit de măsuri concrete „mai ales organizatorice, care să stabilească modul în care asistenţa medicală este asigurată continuu în sectorul public şi modul în care accesul pacienţilor este garantat şi protejat”.

Articole din aceeasi categorie