Radu Mihăileanu îşi lansează „Povestea iubirii” la TIFF 2017

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecţii speciale la Cluj-Napoca, în prezenţa regizorului şi a renumitului actor britanic Derek Jacobi. În 5 iunie va putea fi văzut pe ecranul uriaş din Piaţa Unirii, iar în 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfăşurat o parte dintre filmări. Povestea iubirii va fi distribuit în cinematografe din 9 iunie, de Transilvania Film.

Biletele pentru proiecţia din Piaţa Unirii sunt puse în vânzare pe biletmaster.ro şi aplicaţia TIFF 2017. La proiecţia specială din satul Dâncu accesul va fi gratuit.

Bazat pe bestsellerul cu acelaşi nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmăreşte povestea de dragoste dintre Leo şi Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărţii pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulţi ani, apariţia ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume. ,,Când am citit pentru prima dată romanul lui Nicole Krauss, am avut senzaţia că ştiu deja toate acele personaje şi că ele au fost undeva în mine în tot acest timp. Sentimentul acela a fost atât de puternic, încât m-am întrebat cum a reuşit să intre în mintea mea fără să mă cunoască, într-adevăr, cu mult mai mult talent decât mine. Povestea cuprinde toate temele pe care, la rândul meu, le ador: puterea iubirii, capacitatea ei de a traversa epoci, continente, generaţii, războaie, culturi, umorul – ca dovadă că suntem cu toţii aici şi că suntem în viaţă’’, spune Radu Mihăileanu.

Sir Derek Jacobi (78 de ani), invitat special la TIFF, este unul dintre marile nume ale teatrului şi filmului britanic. Actor şi regizor, Jacobi are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema şi producţii de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King’s Speech (2010). În teatru, a obţinut de două ori prestigiosul trofeu Laurence Olivier, pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1983) şi A douăsprezecea noapte (2009) şi un premiu Tony pentru performanţa din Mult zgomot pentru nimic (1984). Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie.

O altă vedetă din distribuţie este Gemma Arterton, fostă „Bond girl” (Quantum of Solace, 2008) cu roluri în blockbustere precum Clash of the Titans (2010), Prince of Persia: The Sands of Time (2010) sau Byzantium (2013) şi cu premii importante în teatru. Alături de ei apar Sophie Nélisse (The Book Thief) şi renumitul actor american Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends) dar şi actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier şi Ovidiu Cuncea.

Povestea iubirii este o coproducţie Franţa-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj-Napoca şi Bucureşti, la Montreal şi New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu, comuna Aghireşu şi în mai multe locaţii din Cluj-Napoca (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Naţional, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul şi scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la Bucureşti şi stabilit în Franţa în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Articole din aceeasi categorie