Rablele, vânate de poliţişti, în trafic

Peste 2.800 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii rutieri, într-o singură zi, pentru defecţiuni tehnice, pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau  foliilor neomologate ori pentru alte abateri de la normele rutiere, constatate în cadrul unei acţiuni de verificare a stării tehnice a maşinilor. Şapte autovehicule au fost imbilizate, deoarece – spun poliţiştii – pericolul cauzat de defecţiunile tehnice constatate era major.

La data de 29 august, aproape 600 de poliţişti rutieri au desfăşurat o acţiune comună cu specialişti ai Regiei Autonome – Registrul Auto Român, la nivel naţional, pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. Potrivit IGPR, verificările au vizat sistemul de frânare, mecanismul de direcţie, sistemul de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante, instalaţia de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, punţi, roţi, anvelope şi suspensie.

„Activităţile de control au vizat şi existenţa şi autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitate şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate, corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare, concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, a certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală, precum şi aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător” – informează IGPR.

În cadrul acţiunii au fost controlate 4.705 autovehicule, fiind aplicate 2.853 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 681 pentru defecţiuni tehnice, 57 pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice şi 81 pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau foliilor neomologate.

Pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare au fost reţinute 10 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte genuri de defecţiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 384 de certificate de înmatriculare. În şapte cazuri poliţiştii rutieri au dispus imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul cauzat de defecţiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

În cadrul activităţilor de control au fost constatate 34 de infracţiuni, dintre care 31 la regimul circulaţiei şi trei de altă natură.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie