PSD = ezitare la guvernare

După tevatura de acum două săptămâni din jurul PSD, care a culminat cu acel CEx plin de turbulenţe, premierul Mihai Tudose a simţit nevoia să ne prezinte, săptămâna trecută, bilanţul celor 100 de zile de guvernare. Printre lucrurile pe care le-a bifat la capitolul „realizări” se numără: revitalizarea a două companii energetice, demararea unei campanii de vaccinare şi creşterea salariilor poliţiştilor. Cum după 100 de zile nu avea realizate mari miracole, Tudose a prezentat şi câteva proiecte în derulare, pe care le vrea finalizate până la finalul anului. Concret, este vorba despre închiderea tuturor lucrărilor de pe şantierele care străbat coridorul prioritar Trans European Network and Transport (TENT) şi despre atragerea de până la 5,2 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene. Bineînţeles, Tudose nu a ratat să spună nici că România se află pe primul loc în Uniune la creştere economică. Întra-adevăr, acest lucru dă bine la imaginea unui guvern, însă nu prea văd cum activitatea Guvernului Tudose, în cele 100 de zile de când a fost instalat la Palatul Victoria, a contribuit la această ceştere. După cum au evoluat lucrurile, guvernarea Tudose poate fi caracterizată ca fiind, mai degrabă, una a ezitărilor decât a realizărilor. Şi când spun asta, mă refer la multele proiecte şi promisiuni lansate de acest guvern, dar care fie au fost abandonate, fie au fost amânate. Legea pensiilor este una dintre măsurile pe care Guvernul şi PSD au bătut multă monedă şi care, mai nou, a fost trecută la „amânare’’. Deşi, prin august, premierul Tudose anunţa că Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă, recent am aflat prin vocea liderului PSD, Liviu Dragnea, că un astfel de act normativ nu este prins în bugetul pentru 2018, deoarece legea nu a fost încă adoptată şi că nu este obligatoriu ca aceasta să se aplice de anul viitor.
La capitolul ezitări şi confuzii intră şi demersul privind modificarea legilor justiţiei. Discuţiile pe această temă au început la finalul lunii august, când ministrul Tudorel Toader a lansat în dezbatere publică o serie de propuneri privind schimbarea statutului magistraţilor, organizarea judiciară şi a CSM. Cum proiectul de lege a atras o serie de critici, iar CSM a avizat negativ această iniţiativă legislativă, ministrul Toader a venit cu o nouă variantă de modificare a legilor justiţiei, aşa că, deocamdată, nu se ştie când şi în ce formă va fi adoptată această lege. Şi asta pentru că Mihai Tudose, în ciuda faptului că acest demers a venit de la un subordonat de al său, ezită să adopte legile justiţiei printr-un act al Guvernului, încercând să paseze această problemă Parlamentului.
O atitudine şovăielnică a manifestat acest guvern şi în cazul impozitului pe cifra de afaceri sau a impozitului pe gospodărie. Acelaşi tip de abordare a fost şi în cazul plăţii defalcate a TVA, iar dacă analizăm şi mai atent activitatea Guvernului Tudose o să dăm peste multe alte măsuri sau programe anunţate şi apoi retrase. Cam acesta a fost registrul în care se înscriu cele 100 de zile care au trecut de la debarcarea lui Grindeanu, iar dacă lucrurile continuă tot aşa, nu e sigur că Tudose va mai putea vorbi la bilanţul de 200 de zile sau de şase luni de guvernare de creştere economică.
Pe lângă toate acestea, cel mai îngrijorător mi se pare lipsa oricărei referiri la programul de manifestări pentru 2018, când sărbătorim Centenarul. Deşi mai sunt doar două luni până când păşim în anul care marchează făurirea României Mari, până acum nu am auzit niciun responsabil guvernamental să vorbească despre vreun plan pentru 2018. Aşa că nu-i exclus ca sărbătoarea Centenarului să se limize la depuneri de coroane şi câteva simpozioane, şi asta din cauză că guvernanţii nu au putut să-şi facă timp pentru a acorda respectul cuvenit acestui moment simbolic al istoriei românilor.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie