Statul paralel cu logica. Consultațiile la distanță, decontate doar pentru pacienții neasigurați

De la 1 iulie, medicii de familie nu mai sunt plătiți pentru consultațiile la distanță și pentru eliberarea rețelor online, dar măsura aceasta se aplică doar în ce-i privește pe pacienții cu asigurare de sănătate. Consultul la distanță a pacienților neasigurați este în continuare decontat.

Aceasta este încă o anomalie cuprinsă în noul contract cadru încheiat între medicii de familie și Casa de asigurări de sănătate, contract prin care pacienții cronici sunt din nou obligați să stea la coadă la cabinetele medicilor de familie pentru rețeta lunară.

Deși părea un bun câștigat, Guvernul nu mai conferă valoare telemedicinei după ce pandemia s-a încheiat oficial. În 29 iunie, cu o zi înainte ca noul contract cadru semnat de medicii de familie cu Casa să anuleze câștigurile din ultimii ani, guvernul a decretat că starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 încetează și, ca atare, încetează și aplicabilitatea hotărârilor de guvern și a ordonanțelor de urgență date în scopul managementului pandemiei.

Dr. Emiliana Costiug: Eliberarea rețetelor la distanță va fi o excepție rezervată cazurilor grave

De la 1 iulie, ca urmare a intrării în vigoare a noului contract cadru între medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pacienții au reînceput alergătura pentru obținerea rețetelor. Noile reguli stabilesc că eliberarea rețetelor online și consultațiile la distanță le mai sunt decontate medicilor de familie doar pentru pacienții neasigurați. Cei care plătesc pentru a fi asigurați sunt obligați să se deplaseze la cabinetul medicului pentru rețetă.

Dacă nu plătești asigurare de sănătate, primește o consultație în fotoliul de acasă. Dacă, în schimb, plătești, atunci acest privilegiu îți este ridicat.

Emiliana Costiug, președinta Asociației medicilor de familie din Cluj, apreciază că medicii îi vor chema pe pacienți la cabinete din moment ce nu mai sunt plătiți ca să-i consulte la distanță.

Puțin probabil ca medicii să stea peste program ca să asigure consultații online nedecontate. Avem programul contractat cu casa, 20 de consultații sau 24, în funcție de numărul de pacienți și oamenii vor fi probabil chemați la cabinete. Să stai să lucrezi neplătit peste program și să-ți asumi și eventualitatea unor imputări peste doi ani pentru că nu ai respectat un protocol pentru rețeta respectivă dată la distanță nu e o opțiune realistă”, spune ea.

Eliberarea rețetelor la distanță va fi probabil o excepție rezervată cazurilor grave”, adaugă medicul clujean.

O modalitate de a evita aglomerarea cabinetelor, în beneficiul tuturor, ar fi fost ca pacienților cu schema de tratament stabilă să li se elibereze rețete cu valabilitate mai lungă, de șase luni, dar CNAS nu a fost de acord.

Doamna Costiug remarcă încă o anomalie existentă în noul contract. ”S-a introdus pachetul minimal de servicii dedicat pacienților neasigurați, cei care nu-și plătesc asigurarea. Pentru aceștia s-a găsit formula să se deconteze medicilor de familie consultația la distanță în cazul bolilor cronice. Deși lor nu le poți prescrie rețete compensate. E de neînțeles. Celor care nu lucrează zi de zi în acest sistem le e greu să înțeleagă frustrarea omului care are de-a face cu statul”, afirmă exasperată președinta asociației clujene, condamnând totodată discriminarea introdusă de noile reglementări. Pe de o parte, între medicii de familie, care nu pot deconta consultațiile la distanță, și cei din ambulatoriu de specialitate, care pot. Pe de altă parte, între pacienții neasigurați și cei asigurați, în beneficiul inexplicabil al celor dintâi.

Reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanţă (consultaţiile medicale şi reţetele electronice) se menţin şi după data de 1 iulie, în conformitate cu noul contract-cadru şi cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, a informat, joi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experienţa acumulată în timpul pandemiei de COVID-19, nu numai că am menţinut consultaţiile la distanţă, ci am şi lărgit sfera de aplicabilitate a acestora”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Ce a omis să spună doamna Cojan este că rețetele electronice și consultațiile medicale le sunt decontate medicilor de familie doar pentru pacienții neasigurați.

Caius CHIOREAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut