PS Florentin Crihălmeanu: Regele Mihai – un simbol al continuității, al echilibrului și demnității

Figura ultimului monarh al României va dăinui în memoria poporului nostru ca un simbol al continuității, al echilibrului și demnității – spune PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, într-un mesaj transmis joi Principesei Margareta, Custodele Coroanei României.

„Vestea trecerii din această viață a Majestății Sale Regele Mihai ne îndoliază inimile și le deschide totodată spre rugăciune. O rugăciune de însoțire și mijlocire pentru sufletul său, dar deopotrivă de recunoștință și mulțumire Domnului pentru darul de a fi fost compatrioți și contemporani cu acest mare Om, «de țară iubitor și-apărător de țară»” – arată PS Florentin.

În același mesaj, episcopul greco-catolic amintește că de-a lungul timpului s-a încercat, în diferite moduri, înlăturarea Majestății Sale din istorie și din viața României – „un destin pe care adeseori l-a împărtășit și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”. Istoria ne-a arătat însă – spune PS Florentin – că planul și crezul celor fără Dumnezeu au rămas neputincioase în fața celor care au înțeles cuvântul Mântuitorului: «Fără Mine nu puteți face nimic» (cf. Io 15,5). „De aici și deviza «NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU», care a constituit crezul Majestății Sale și i-a fost călăuză pe viață, împiedicându-l să se rătăcească ori să se înstrăineze de țară, indiferent de vitregiile vremurilor”.

„Privim acum cu emoție urmele lăsate pe file de timp de acest mare Om care, acceptând umilirile istoriei, a știut să-și păstreze mereu demnitatea de român și de rege. Se confirmă, astfel, cuvintele rostite cu ani în urmă de Majestatea Sa Regina Ana: «Regalitatea e ceva interior, nu se reduce la mobilier, bijuterii, ceremonii regale…. Un rege nu râvnește la putere. El dorește să aibă forța de a dărui putere și prestigiu poporului său». Figura ultimului monarh al României va dăinui în memoria poporului nostru ca un simbol al continuității, al echilibrului și demnității, al celui care nu s-a schimbat odată cu trecerea regimurilor sau a dictaturilor, ci a rămas perseverent propriului crez de viață. Putem afirma că, întâlnind pe Majestatea Sa, am avut privilegiul de a fi vorbit cu istoria, de a fi ascultat istoria, de a fi atins istoria – cea adevărată, capabilă să ne limpezească și să ne lumineze sufletul” – arată PS Florentin.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla își exprimă, totodată, credința că Regele, așa cum în această viață a acceptat să vegheze de departe asupra României, „de-acum, în alt fel, nu va pregeta să-și continue misiunea și menirea”.

„Ne amintim cu reverență cuvintele Majestății Sale: «Cu toate greutățile prin care trece Țara și românii…, totuși le spun că trebuie să-și iubească Țara și să se lupte din răsputeri ca Țara să redevină ceea ce a trebuit să fie». Fie ca Bunul Dumnezeu să încununeze pelerinajul său pământesc cu coroana veșniciei cerești, oferindu-i cuvenita răsplată! Să-i fie odihna în Lumina veșniciei înveșmântată, iar memoria, în suflete, cu reverență, păstrată! Odihnească în Pacea Domnului binecuvântată!” – își încheie, PS Florentin, mesajul.

M. T.

Articole din aceeasi categorie