„Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, dezbătute la UBB

Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, organizează, la Cluj-Napoca, în perioada 9-14 iulie 2018, cea de a XIV-a ediţie a şcolii de vară cu tema „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”.
Proiectul este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenţionează să le ofere cadrul potrivit accesării ultimelor achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România.
De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre problemele cu care se confruntă în predarea istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenţia de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunităţile româneşti din statele din jurul României, în sensul păstrării identităţii naţionale.
Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Finanţator principal este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Deschiderea oficială a şcolii de vară va avea loc marţi, 10 iulie 2018, începând cu ora 09.30, în Aula Magna a Universităţii Babeş Bolyai.
În cadrul deschiderii vor lua cuvântul: acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi preşedintele Academiei Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Mons. Călin Bot, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai şi director al Institutului de Istorie ”George Bariţiu” al Academiei Române.
Evenimentul va fi urmat de o serie de prelegeri pe tema Marii Uniri din 1918.
Programul acestei ediţii a şcolii de vară cuprinde conferinţe dedicate Centenarului, susţinute de specialişti reputaţi din Cluj, Republica Moldova şi Ucraina, excursii la obiective culturale din Judeţul Cluj şi activităţi cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Articole din aceeasi categorie