Protestele de la Fisc – suspendate până miercuri

Protestul spontan declanşat luni, la nivel întregii țări, de angajaţii din Finanţe a fost temporar aplanat de ministerul de resort, care a solicitat un termen de graţie până miercuri, când ar urma să se întâlnească cu reprezentanţii sindicatelor de profil.

“Ministrul ne-a cerut răgaz până miercuri, aşa că, deocamdată, protestele sunt suspendate. Acum, liderii de sindicat din teritoriu ne pregătim să plecăm la Bucureşti, unde vom organiza o şedinţă de Birou Executiv, în vederea negocierilor privind legea salarizării” a declarat Ilie Rostogol, liderul filialei clujene a Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor “Sed Lex”.

Luni dimineaţă, circa 23.000 de angajaţi din Finanţe, nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, au declanşat un protest spontan, cu întreruperea activităţii. La acţiune au participat şi aproximativ 200 de angajaţi din Cluj-Napoca. „Suntem nemulţumiţi de diferenţele salariale, care apar în noua Lege a salarizării, dintre angajaţii de la centru şi cei din teritoriu, care sunt cuprinse între 27% şi 50%. Mai mult, nu ştim de ce se doreşte angajarea a 35.000 de consultanţi fiscali, plătiţi cu 10.000 de lei pe lună, în loc să se majoreze salariile celor din Finanţe care colectează pentru bugetul statului”, a spus Ilie Rostogol. El a mai precizat că noua lege a salarizării duce şi la reducerea salariilor pentru anumite funcţii.

Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de Vasile Marica, liderul “Sed Lex”. „Este vorba despre legea salarizării care duce la scăderi de salarii. (…) Vom discuta probabil cu Ministerul Finanțelor și după aceea vom avea un răspuns. (…) De două săptămâni ne chinuim să găsim o soluție la toate problemele astea, sindicatele nu au putut să le ofere, oamenii pe care îi reprezentăm sunt oameni pregătiți, oameni cu studii, și-au făcut calcule și au văzut că scad salariile și de aceea au ieșit în stradă”, a declarat Vasile Marica, citat de Agerpres.

La protest s-a raliat şi Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), care a emis un comunicat în care apreciază că „prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual”. SNFP solicită ca Legea salarizării, aflată în Parlament, să respecte Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct. 34), şi cere eliminarea articolului 35 care prevede “reîncadrarea personalului pe funcții”, susţinând că funcțiile deținute au fost ocupate în urma unui concurs.

Pe de altă parte, Bogdan Nicolae Stan, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a afirmat că va face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile angajaților „să fie auzite” și să se găsească soluții pentru ” buna funcționare a activității instituției”. „Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției”, a afirmat, într-un comunicat, președintele ANAF.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie