„Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă”, tradus în engleză

Editura Școala Ardeleană și Institutul de Istorie „George Barițiu” vor organiza vineri, 4 iunie, lansarea volumului „Trianon, Trianon! A Century of Political Revisionist Mythology”. Cartea constituie traducerea în limba engleză a volumului apărut anul trecut „Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă”, coordonat de Vasile Pușcaș și Ionel N. Sava.

La evenimentul ce va avea loc loc începând cu ora 12 pe platforma Zoom vor lua parte Ioan-Aurel Pop, Dumitru Preda, Mircea Gheorghe Abrudan, Vasile Pușcaș, Ionel N. Sava și Vasile George Dâncu. Moderatorul: Ioan Bolovan. Prefața și postfața volumului este semnată de Vasile Pușcaș iar colectivul de autori este format din Florin Abraham, Vasile Sebastian Dâncu, Codruța-Ștefania Jucan-Popovici, Dumitru Preda, Vasile Pușcaș, Mariana-Narcisa Radu, Gabriel-Virgil Rusu, Tudor Salanțiu, Ionel N. Sava, Șerban Turcuș, Veronica Turcuș, Vasile Vesa.

Volumul cuprinde studii despre întregul sistem de relații ante și post-Trianon dintre țările europene implicate, temele abordate fiind tratate cu maximum de obiectivitate.

Proiectul editorial este dedicat Centenarului Marii Uniri, fiind publicat sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders.

„Pentru România, semnarea Tratatului de la Trianon (1920) a însemnat recunoașterea internațională a fruntariilor postbelice, în cea mai mare parte o consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, cel care a fost considerat principalul pilon al Doctrinei Păcii, la sfârșitul Primului Război Mondial. Dar un Tratat de pace conținea și alte aranjamente între părțile semnatare, care intenționau să așeze evoluțiile viitoare pe o cale juridico‑politică, economică, financiară, socială, culturală etc. Starea de pace era doar deschisă de momentul semnării Tratatului de pace, „dinamica păcii” – cum o numea Nicolae Titulescu – depinzând de modul în care părțile adoptau o atitudine constructivă sau distructivă. Aceasta este o concluzie evidentă a raportării părților la sistemul Tratatelor de la Versailles (1919‑1920), inclusiv Tratatul de la Trianon”, suține istoricul Vasile Pușcaș.

Cei interesați să urmărească evenimentul pot accesa link-ul: https://us05web.zoom.us/j/87843010546?pwd=WEd5bHpnNUFoUkduT2ZWSW5xRFM1UT09&fbclid=IwAR1cOJ8n51u26m0C9DcE9g7y11mL65gLeJHu5jwcIPkFdz19U4-C4pHTSd0
Meeting ID: 878 4301 0546
Passcode: X3AsBD

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut