Promisuni pentru pensionari: Din 1 septembrie se majorează punctul de pensie

Deşi legea pensiilor a fost respinsă în Senat, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii, Marius Budăi au afirmat la unison că, până la urmă, legea va fi votată în Parlament, ceea ce înseamnă şi că, din 1 septembrie, va fi majorat punctul de pensie, iar din 2020 pensiile vor fi majorate.

După ce Legea Pensiilor a fost respinsă în Senat, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că pensionarii vor beneficia totuşi, din 1 septembrie, de majorarea punctului de pensie, iar legea va trece la vot în Camera Deputaților, care este for decizional. De asemenea, ea a firmat că vor fi bani pentru plata pensiilor majorate în 2020. „De la 1 septembrie, pensionarii vor avea majorarea punctului de pensie și vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaților” a spus Dăncilă.

Şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a avut o poziţie similară. „Noi în acest an, ştiţi foarte bine, avem prinse sumele necesare astfel încât ceea ce am promis de la l septembrie să se şi întâmple. Probabil că, în septembrie, când începe sesiunea parlamentară, se discută pe lege şi va fi adoptată de Parlament”, a spus el.
De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că Legea Pensiilor va fi aprobată „cu siguranţă” la Camera Deputaţilor, după ce Senatul a respins în plen proiectul privind sistemul public de pensii. „Eu îi asigur pe români şi pe pensionari că noi la Cameră cu siguranţă vom aproba, vom dezbate această lege. (…) Vom corela acele articole cu solicitările de clarificare de la Curtea Constituţională”, a spus Budăi. El a mai afirmat că punctul de pensie va creşte de la 1 septembrie, iar pensiile se vor dubla până în 2020.

Inclusiv preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a afirmat că sunt necesare mai multe dezbateri pe legea pensiilor, dar că „o vede categoric adoptată în sesiunea următoare”. „Am vorbit de dimineaţă şi cu domnul preşedinte Tăriceanu şi am înţeles că o să vină săptămâna viitoare (Legea pensiilor – n.r.) la Cameră. O să vedem exact ce conţine, presupun că o lege atât de importantă trebuie făcute mult mai multe dezbateri şi eu o văd categoric în sesiunea următoare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Senatul a respins proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României. Au fost înregistrate 67 de voturi „pentru” şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar de voturi (68) pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic. Curtea Constituţională a României a admis parţial, în 13 martie, sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii. Deşi raportul Comisiilor de constituţionalitate şi de muncă ale Senatului a fost admis de plen, Camera Deputaţilor va fi sesizată, în calitate de for decizional în acest caz.

Articole din aceeasi categorie