Proiectul MNIT Share, la start

În această toamnă încep activitățile cu public din cadrul proiectului MNIT Share, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care își propune promovarea a două dintre cele mai valoroase colecții românești din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Fondul personal documentar ”Alexandru Lapedatu” și Colecția de icoane pe sticlă din Transilvania ”Ion Mușlea”.

Vernisarea expoziției Alexandru Lapedatu (1876-1950) – primul eveniment din această serie de manifestări – va avea loc vineri, 21 septembrie, de la ora 14:00. Potrivit declarației directorului MNIT, Felix Marcu, „vor fi expuse cele mai valoroase bunuri culturale aparținând fondului personal Alexandru Lapedatu – personalitate de prim rang a culturii românești, pionier al cercetării științifice în domeniul istoriei, om politic, diplomat, profesor, care a jucat un rol major în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural național”.

Pe parcursul celor două săptămâni în care va fi deschisă expoziția vor avea loc workshop-uri adresate publicului larg, care vizează „transparentizarea activităților din etapele premergătoare expunerii bunurilor culturale mai puțin cunoscute publicului: conservarea preventivă, stabilizarea și conservarea curativă, care stau la baza oricărui demers de valorificare a patrimoniului”. Participarea la cele patru workshop-uri se va face pe bază de înscriere, pe adresa: www.facebook.com/mnitshare. Workshop-urile vor avea un caracter interactiv, propunându-și „popularizarea într-o manieră atractivă, cu implicarea directă a participanților în toate etapele, a tuturor activităților care stau la baza conservării bunurilor de patrimoniu pe suport de hârtie”. Toate materialele necesare desfășurării workshop-urilor vor fi puse la dispoziție de organizatori, alături de cataloagele de prezentare a colecțiilor și activităților generale de conservare a bunurilor de patrimoniu, distribuite cu titlu gratuit.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Județean Satu Mare și Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România. Echipa de proiect este fotmată din: Ioana Gruiță, Diana Iegar, Ioana Cova, Andrea Demjén, Márta Guttmann.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie