Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” se extinde şi la Cluj-Napoca

Proiectul naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, iniţiat de Lions Club Arad şi finanţat de Fundaţia Orange, se extinde şi în Cluj-Napoca.

Proiectul îşi propune familiarizarea persoanelor cu deficienţe de vedere cu utilizarea calculatorului prin BatPro-2intermediul unei aplicaţii special dezvoltate. Clubul Lions Transilvania din Cluj-Napoca a donat Asociaţiei Nevăzătorilor din această zonă douăzeci de calculatoare, prin intermediul cărora beneficiarii vor putea avea acees la aplicaţie şi la o varietate de resurse online.

La nivel național, proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Aplicaţia creată în cadrul proiectului permite utilizatorului ca, folosind doar patru taste (sus, jos, stînga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online etc. Apoi, prin BatPro-1intermediul unei funcţionalităţi a aplicaţiei, persoanele cu deficienţe de vedere vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.

Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.

Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, BatPro-4Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Lions Club Transilvania Cluj-Napoca este un club de serviciu, avînd în prezent  43 membri din tot spectrul profesional şi care, alături de alţi circa 1,4 milioane de membri din mai mult de 200 ţări, face parte din marea familie Lions Club International. Motto-ul lionsilor este „We Serve” (noi servim),  iar proiectele lor  s-au îndreptat, în cei 20 de ani de lionism clujean, cu precădere către problemele de vedere, deopotrivă la copii şi la adulţi, atît ca prevenţie, cît şi ca tratament, dar şi către alte  domenii (sănătate, educaţie, mediu, cultură).

Articole din aceeasi categorie