Proiecte de investiţii în comuna Bonţida

Ori de câte ori trecem pragul comunei Bonțida (unde ne întâmpină un indicator modern, multicolor, cum multe oraşe nu au!), aflăm multe noutăţi. Şi asta se întâmplă de câţiva ani.

A trecut jumătatea anului 2018 şi putem spune că administraţia locală a făcut treabă bună. S-a finalizat canalizarea pe raza localităţilor Bonţida şi Răscruci, investiţie realizată din fonduri europene, fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului, şi fonduri proprii (5%). La Bonţida s-au modernizat zece străzi, în timp ce la Răscruci s-au reabilitat străzile Poştei şi Peste Vale, în total 1,5 km. În perioada următoare, pe raza centrului de comună se vor asfalta 1,2 km străzi şi uliţe, iar în satul Răscruci, lungimea străzilor modernizate va ajunge, până la sfârşitul anului, la 6 km. S-a planificat extinderea reţelei de apă potabilă în satele Coasta şi Tăuşeni, cu fonduri guvernamentale şi fonduri proprii. Se va construi un pod peste Valea Borşei, în Răscruci, tot cu fonduri guvernamentale (PNDL) şi fonduri proprii. Se va extinde iluminatul public în Bonţida – zona Meri şi 30 de Rude.

Nu lipsesc nici investiţiile în domeniul social. Se preconizează construirea de noi grădiniţe cu program prelungit în localităţile Bonţida şi Răscruci, se va moderniza sediul Căminului Cultural din Răscruci, iar la Centrul Cultural din Bonţida se vor executa lucrări de antifonare. După ce în cimitirul din centrul de comună s-a amenajat o capelă, acelaşi lucru vor face edilii comunei şi la cimitirul din Răscruci. În satul Coasta s-a reabilitat clădirea Căminului Cultural, urmând ca în acest an să fie împrejmuită cu un gard nou. Se va împrejmui, în perioada următoare, şi Târgul de animale din Bonţida, conform cerințelor și standardelor europene.

În domeniul menţierii curăţeniei pe teritoriul comunei, Primăria Bonţida va achiziţiona şi monta platforme supraterane pentru colectare selectivă (în total, șase la număr).  De asemenea, vor fi achiziţionate pubele şi coşuri stradale.

Nu au fost uitaţi nici amatorii de sport, pentru ei la Bonţida se va amenaja un teren sintetic de minifotbal, după ce la Răscruci un astfel de obiectiv există deja de câţiva ani.

Desigur, pe agenda de lucru a edililor bonţideni mai sunt şi alte proiecte  îndrăzneţe, care, în mod sigur, vor şi puse în aplicare. Noi, cel puţin, aşa constatăm de câţiva ani, de când periodic vizităm frumoasa aşezare care găzduieşte renumitul castel Bánffy.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie