Proiecte adoptate la foc automat, ca să nu se observe disfuncţionalităţile

• Tot la foc automat a taxat şi consilierul Dan Morar faptul că o investiţie a primăriei – Cluj Inovation Park S.A – nu generează nici un venit. Mai mult, este pe pierdere •
Şedinţa de Consiliu Local de vineri s-a desfăşurat „pe repede înainte”, proiectele fiind adoptate la foc automat. Nici dezbateri nu au existat, la punctul diverse, şedinţa fiind una extraordinară. Cu toate acestea, discuţii au fost.
Profitând de faptul că pe ordinea de zi au existat două proiecte ce făceau referire la Societatea Inovation Park S.A – respectiv proiect de hotărâre privind emiterea acordului de principiu pentru acordarea facilităţilor fiscale prevăzute de art. 20 din Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, în vederea sprijinirii investiţiilor ce urmează a fi realizate în Parcul Industrial Cluj Innovation Park S.A şi o informare privind raportul semestrial de administrare a Consiliului de Administraţie al aceiaşi societăţi, în semestrul I 2017 – liderul de grup al consilierilor locali PSD, Dan Morar, a atras atenţia executivului primăriei asupra faptului că investiţia nu este funcţională, deşi municipalitatea îi alocă bani în fiecare an din bugetul local.
Viceprimarul Dan Tarcea a ţinut să tranşeze problema, explicând că – practic – societatea nu poate funcţiona, deoarece drumul de acces este impracticabil, deoarece, doar anul acesta, au fost trei alunecări de teren şi acum se lucrează la consolidarea terenului. „Ca şi noutate faţă de ultima discuţie (din şedinţa de Consiliu Local din aprilie – n.r.), au mai apărut încă două alunecări de teren în zonă, au trebuit licitate şi făcute lucrări. Se lucrează acolo şi lucrările nu vor putea fi terminate anul acesta pentru că sunt chestiuni imprevizibile care nu ţin de voinţa primarului, a viceprimarului, a Consiliului Local. Sunt situaţii apărute în teren, la fel cum a fost şi surparea autostrăzii inaugurate deja”, a punctat Tarcea. Pentru a da greutate celor spuse de viceprimar, a luat cuvântul şi managerul de proiect, Ovidiu Câmpean, precizând că lucrările sunt în stadiul de 95% şi se lucrează la utilităţi. „În acest moment, sunt finalizate în proporţie de 95% şi se lucrează la partea de drum şi de utilităţi. Au apărut acele probleme cu alunecările de teren, acum se lucrează la utilităţi”, a arătat acesta.
Ne părând foarte convins de reprezentanţii executivului, Morar a insistat: „Acelaşi lucru se spunea şi în aprilie, că nu se va putea finaliza drumul, că se va circula în condiţii de şantier. Deci să înţeleg că nu se poate circula nici pe drumul acela de organizare de şantier şi nu ştim când va fi funcţională calea de acces ca să funcţioneze investiţia”, a punctat Dan Morar.
Precizăm că, deşi în luna aprilie, în contextul alocărilor bugetare, conducerea Cluj Innovation Park îşi asuma că va funcţiona timp de cinci luni, potrivit raportului de activitate, adoptat în şedinţa de vineri, societatea este pe pierdere, fapt remarcat de Morar. „În aprilie, v-aţi asumat prin proiecţie de buget că din august veţi funcţiona timp de cinci luni cu un grad de ocupare de 80%. La rectificarea bugetului, aşa au votat colegii. Eu v-am spus atunci că nu se va putea întâmpla acest lucru şi au fost doar nişte minciuni aruncate aşa ca să se creeze o proiecţie de buget. Vedem că în final de septembrie, nu funcţionează şi că nu va funcţiona întreg anul acesta”, a punctat Morar.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie