Proiect de 41,4 milioane euro pentru interconectarea comunităţii ştiinţifice româneşti la cercetarea internaţională

Un contract de finanţare în valoare de 41.4 milioane euro din fonduri europene a fost semnat de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, împreună cu ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu şi prof. univ. dr. Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Universităţilor, Institutelor de Cercetare Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România ANELIS PLUS, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC).

„Scopul proiectului este asigurarea accesului la bazele ştiinţifice internaţionale şi creşterea gradului de implicare al mediului de cercetare românesc în reţelele internaţionale de importanţă majoră pentru dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei. În acelaşi timp, acest proiect va contribui la dezvoltarea infrastructurii informaţionale corespunzătoare pentru sprijinirea proiectelor complexe de cercetare. Totodată, ANELIS PLUS 2020 răspunde obiectivului specific de creştere a participării româneşti în cercetarea europeană, facilitând legăturile cu structurile din mediul internaţional” – se precizează într-un comunicat al MDRAPFE, remis presei.

„Dezvoltarea cercetării şi accesul la cunoaştere este esenţial pentru orice naţiune puternică. Este prima data după 1977 când, pentru comunitatea academică din România, se creează conectarea la bazele de date internaţionale. Doar în acest fel cercetătorii români au acces, în timp real, la literatura de specialitate” – a declarat ministrul Rovana Plumb, citată în comunicat.

„(…) Acest proiect, destinat creşterii capacităţii de cercetare ştiinţifică a sistemului CDI din România, va asigura interconectarea comunităţii ştiinţifice la activitatea de cercetare ştiinţifică internaţională. Vorbim despre un proiect unic la nivel naţional, care va permite accesul la rezultatele cercetărilor ştiinţifice publicate în fluxurile principale pentru organizaţiile de cercetare. El reprezintă un suport în susţinerea cercetărilor care îşi propun obţinerea de rezultate ştiinţifice de înalt nivel” – a declarat, conform comunicatului, ministrul Lucian Georgescu.

M. T.

Articole din aceeasi categorie