Programul ‘New Skills, New Schools’! Metode diferite de predare, învăţare, evaluare

Aşa cum orice călătorie este, de fapt, una iniţiatică, şi programul Erasmus+, New Skills New Schools se înscrie pe această direcţie. În perioada 16 – 20 aprilie, echipa implicată în acest proiect, cea care a reprezentat Liceul de arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj- Napoca, a avut şansa de a petrece momente memorabile, în Lituania, oraşul Klaipeda, schimbul de experienţă făcându-se la Tauralaukio Progimnazija.
Participanţii celor şapte ţări partenere – Lituania, Finlanda, Spania, Italia, Polonia, România, Grecia – au fost împărţiţi pe grupe, asistând la ore deschise de engleză, lituaniană, matematică, susţinute la clasele a III-a, a IV-a, a V-a, a VIII-a. Obiectivul acestor activităţi a fost identificarea şi cunoaşterea unor metode diferite de predare, învăţare, evaluare în dobândirea unor competenţe specifice, iar momentul cel mai „gustat” a fost acela în care toţi profesorii au participat la un concurs Quiz, referitor la istoria oraşului Klaipeda şi şcoala gazdă.
Mai mult… Am asistat la lecţii de istorie, literatură şi explorare în natură pe frumoasa Peninsulă Neringa din Curonian Spit, zonă aflată su Patrimoniul UNESCO din anul 2000. Ghidul care ne-a însoţit pe tot parcursul călătoriei noastre prin aceste locuri minunate ne-a oferit informaţii preţioase despre acest mic colţ de rai şi despre oraşul Nida. Am avut şansa de a cunoaşte locuri a căror istorie ne-a facut să visăm şi a căror farmec ne-a copleşit, descoperind tărâmuri despre care nici nu stiam că există!
Conferinţa internaţională „Metode inovative de predare, Metoda CLIL” a fost susţinută de numeroase cadre didactice, discuţiile axându-se în principal pe metode inovative de predare şi învătare, inovaţie versus motivaţie, prezentare de softuri educaţionale. Documentarea la faţa locului a culminat cu vizita la Muzeul Maritim din Klaipeda (lecţie de biologie), prilej de cunoaştere a unor specii şi animale marine din zonă şi nu numai. Toate acestea sunt doar câteva repere din „traseul” atât de generos în experienţe profesionale şi personale de neuitat.
Semnul istoriei a fost să fie ghid şi reper principal în cele cinci zile. Sunt de amintit în acest context vizita la Trakai, un castel medieval situat în mijlocul unui lac, apoi o călătorie prin istoria lituaniană în capitala Vilnius, unde a fost vizitat centrul vechi al oraşului aflat şi el sub patimoniul UNESCO. Arhitectura, stilul, rafinamentul edificiilor a sporit interesul şi fascinaţia deopotrivă.
Această mobilitate în Lituania, prin programul ERASMUS +, a fost profund transformatoare, cu ecouri puternice în sufletul fiecăruia dintre noi; contactul cu oamenii care ne-au oferit şansa aceasta unică, ne-au invitat să percepem lumea şi fiecare experienţă ca pe o expresie a potenţialului nostru suprem, a bogăţiei ce zace în interiorul nostru şi a libertăţii trăirii plenare a clipei.
Corina HANC

Articole din aceeasi categorie