Programul bate salariul

Unul din cinci români a acceptat cel puţin o dată, de-a lungul carierei, un job mai prost plătit, pentru un program delucru mai flexibil sau pentru posibilitatea de a munci “de acasă”.

Principalele motive pentru care 22% dintre angajaţi susţin că acceptă să renunţe la locul de muncă actual pentru unul mai slab plătit este programul de lucru mai lejer şi flexibil, inclusiv posibilitatea de a lucra de acasă, perspective mai bune de dezvoltare profesională (21,7%) sau beneficii extra-salariale mai consistente (15,5%), sunt concluziile unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Oportunitatea de a avansa mai rapid în carieră ar conta mai mult decât nivelul noului salariu pentru unul din zece respondenţi (10,5%), urmată de localizarea biroului mai aproape de casă (8,6%), existenţa unui colectiv mai bun (6,2%) sau un brand de angajator mai atractiv (3%).

Peste jumătate dintre angajaţi sunt nemulţumiţi de salariu

Pe de altă parte, peste jumătate dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de cât câştigă în prezent la locul de muncă. Astfel, aproape o treime dintre respondenţi (31,2%) afirmă că salariul actual este cu până la 25% sub nivelul dorit şi care le acoperă nevoile, în timp ce un sfert susţine că este chiar cu până la 50% sub nivelul necesar. Mai puţin de o treime (31,7%) susţine că salariul este satisfăcător şi la nivelul dorit şi sub 3% dintre respondenţi afirmă că este peste nivelul dorit şi care le acoperă nevoile.

Datele sondajului mai arată că 2 din 10 angajaţi cer o mărire de salariu în decursul primului an de la angajare, iar 4 din 10 cer o majorare în al doilea an de la angajare. Doar 7% spun că aşteaptă să treacă măcar doi ani până să ceară şefilor un salariu mai mare, în timp ce restul, circa o treime, nu solicită niciodată o majorare salarială, aşteptând ca aceasta să le fie oferită.
Atunci când solicită un salariu mai mare, principalele motive invocate de angajaţi sunt creşterea volumului de muncă (19,5% dintre respondenţi) şi scumpirea nivelului de trai (18%). Alţi 12% invocă vechimea în companie, iar 10% motivează că au primit o ofertă mai bună de job în altă parte.

Majoritatea creşterilor salariale sunt sub 10%

De cealaltă parte, unul din trei angajatori oferă de regulă majorări salariale angajaţilor doar în funcţie de performanţele financiare ale companiei. În acest context, un sfert dintre angajatori acordă aceste măriri anual, însă doar pentru angajaţii care au avut performanţe bune.
Doar 18% dintre angajatori aprobă majorări salariale anuale pentru toţi angajaţii, indiferent de performanţele lor sau ale companiei. În schimb, 14% acordă majorări de regulă atunci când angajatul primeşte o contra-ofertă de la un competitor sau este promovat în companie, iar 11,3% – doar la cererea angajaţilor.
În medie, jumătate dintre angajatorii din România acordă majorări salariale anuale de cel mult 10%, iar sub o treime (31%) aprobă majorări între 10% şi 25%, în funcţie de caz. Alţi 17% angajatori majorează salariile în funcţie de rata anuală a inflaţiei.

Articole din aceeasi categorie