Program de restaurare pentru bisericile de lemn din judeţul Cluj

    Deputatul social democrat Horia Nasra îi solicită ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu să ia măsuri pentru includerea bisericilor de lemn din judeţul Cluj într-un program imediat de restaurare. Parlamentarul clujean avertizează că monumentele istorice din lemn de factură ecleziastică din judeţul Cluj riscă să ajungă ruine, în cazul în care nu se iau măsuri urgente de restaurare şi conservare. ‘’Bisericile din lemn din judeţul Cluj reprezintă una dintre cele mai importante valori cultural-spirituale ale românilor, cât şi de interes internaţional, prin includerea în patrimoniul UNESCO. Multe dintre aceste biserici din lemn necesită reparaţii de urgenţă, riscând să ajungă ruine, unele fiind aproape distruse, altele necesitând reabilitări substanţiale, câteva insuficient cunoscute, însă toate având o istorie în spate. În judeţul Cluj, situaţia acestor monumente istorice este una dramatică, dintre cele peste 150 de biserici existente la începutul secolului trecut, numărul acestora înjumătăţindu-se, fiind lăsate în ruină şi neincluse în patrimoniul UNESCO’’, arată deputatul.
În acest context, parlamentarul clujean îi solicită ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu să facă o evaluare a situaţiei bisericilor de lemn din judeţul Cluj şi să găsească soluţii pentru includerea acestora într-un circuit imediat de restaurare.
În judeţul Cluj există peste 80 de biserici din lemn vechi, majoritatea situate în zona central nord-vestică a judeţului. Raportat la numărul de biserici de lemn de la începutul secolului XX, numărul acestor monumente s-a înjumătăţit din multiple cauze. Multe dintre acestea au fost demolate, altele au fost vândute sau înstrăinate de comunitate pentru a obţine bani în vederea construirii de biserici noi, câteva dintre monumentele de cult din lemn au ars, iar altele sunt lăsate pur şi simplu în ruină.
S.P.

Articole din aceeasi categorie