Program de formare pentru ofiţeri de securitate a datelor

Autorităţile publice locale şi judeţene, instituţiile din sectorul public, dar şi companiile private care accesează şi prelucrează date cu caracter personal pot aplica, începând de,luni, 19 februarie, la Programul de formare şi sprijin „Ofiţeri pentru securitatea datelor cu caracter personal (DPO)”, derulat în co-tutelă de Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart” (CIO-SUERD) şi Departamentul de Formare şi Consiliere al Asociaţiei „Comunităţile Locale Riverane Dunării” (CLDR România), în colaborare cu o companie de profil.

Cursul se derulează în sistem on-line şi este format din şase module pe durata a două zile. Conform iniţiatorilor programului, cursurile sunt realizate şi transmise într-un limbaj accesibil, cu aplicaţii practice. Participanţii, care trebuie să aibă cel puţin studii medii, vor primi acces la cont personalizat cu materialele de curs, ce va fi disponibil prin platforma de e-learning (învăţare prin intermediul unei platforme internet) pusă la dispoziţie de organizatori.
Participanţii primesc, în urma unei evaluări finale, Certificatul de Absolvire cu anexa detaliată a modulelor şi modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart”, precum şi suportul tehnic şi logistic al Euro Market Solutions. Prin participarea la acest curs, organizaţiile pot demonstra conformitatea cu articolul 37-39 din Regulamentul GDPR cu privire la obligaţia formării de bază a angajaţilor care utilizează date personale şi obligaţia desemnării unui DPO Ofiţer Protecţia Datelor.
Regulamentul General privind Protecţia Datelor (General Data Protection Regulation – GDPR) va trebui să-şi producă efectele începând cu data de 25 mai 2018 în România, iar din acel moment sistemele informatice ale companiilor ce stochează date personale vor trebui să permită un control foarte bun al identităţii utilizatorilor şi al accesului la acestea, urmând principiul “Privacy by Design”. Documentul impune tuturor instituţiilor şi organizaţiilor să desemneze un responsabil cu Protecţia Datelor cu Caracter Personal (DPO – Data Protection Officer – Ofiţer Protecţia Datelor) dacă sunt întrunite anumite condiţii.

Companiile care vor încălca Regulamentul General privind Protecţia Datelor, ce va trebui implementat şi de România începând din mai 2018, vor plăti amenzi de 10 de milioane de euro sau 2% din cifra de afaceri globală pentru încălcări privind protecţia datelor, respectiv de 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală pentru încălcări ale principiilor de bază privind prelucrarea datelor.

Desemnarea unui responsabil cu protecţia datelor (DPO) este obligatorie în sectorul public, în timp ce, în mediul privat, vorbim despre o recomandare, obligativitatea fiind valabilă numai în cazul operatorilor care prelucrează date la scară largă, a declarat Oana Luisa Dumitru, şef Birou Relaţii Internaţionale în Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), citată de Agerpres.

Articole din aceeasi categorie