Prof. dr. Daniel David: IMO 2018 – „o oportunitate de a face și mai vizibilă școala clujeană de matematică”

Prorectorul UBB responsabil cu cercetarea, ranking-urile universitare și publicațiile științifice, prof. univ. dr. Daniel DAVID, consideră că organizarea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică la Cluj-Napoca este o „recunoaștere a tradiției de excelență în acest domeniu la UBB”. În opinia sa, eforturile echipei IȘJ Cluj și SSMR de a organiza, aici, un eveniment de o asemenea anvergură, reprezintă „ un efort laudabil și o recunoaștere a școlii de matematică de la UBB”.

–  Ce însemnătate apreciați  că are pentru învațământul preuniversitar clujean, dar și pentru cel universitar, organizarea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică la Cluj-Napoca?

– Este vorba despre recunoașterea tradiției de excelență în acest domeniu, despre recompensarea prezentului competitiv și despre încurajarea angajamentului pentru acest domeniu și în viitor.

– În ce constă colaborarea Universității Babeș-Bolyai cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj și cu Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) în organizarea și desfășurarea acestui eveniment?

– Este o colaborare educațională/academică și administrativă între egali, fiecare contribuind eficient cu domeniul de expertiză academică și cu partea sa organizatorică. Poate să fie un model de interacțiune între învățământul universitar/superior, învățământul preuniversitar și mediul profesional.

– Cum apreciați eforturile echipei IȘJ Cluj și SSMR de a organiza, aici, un eveniment de o asemenea anvergură?

– Este un efort laudabil și o recunoaștere a școlii de matematică de la UBB, lucruri pentru care le mulțumim.

– Care apreciați că este „câștigul” școlii clujene de matematică din organizarea acestei olimpiade în Cluj-Napoca, respectiv în România?

– Așa cum am spus mai sus, este vorba despre recunoașterea tradiției de excelență în acest domeniu la UBB, despre recompensarea prezentului competitiv al matematicii la UBB și despre stimularea angajamentului UBB pentru acest domeniu și în viitor. În plus, este o oportunitate de a face și mai vizibilă școala clujeană de matematică de la UBB în aria europeană a educației/cercetării.

– Este pregătită UBB să atragă, în viitor, olimpicii internaționali ai României, „la concurență” cu universități de prestigiu din Vest?

– Da, UBB este poziționată foarte bine în rankingurile internaționale, fiind una dintre universitățile de prestigiu ale lumii în domeniul matematicii. Avem un mediu academic și managerial foarte eficient în cadrul matematicii la UBB, astfel încât eu încurajez orice student din această lume, care dorește educație și cercetare de calitate în matematică, să considere cu încredere și UBB!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie