Prof. dr. Anca Buzoianu, prima femeie distinsă cu Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze

Aula ‘Iuliu Haţieganu’ a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj – Napoca, s-a dovedit a fi neîncăpătoare marţi 13 martie – o sală plină cum rar se vede -, cu prilejul ceremoniei decernării Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze doamnei prof. dr. Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de medicină. Şi i-a revenit această onoare Excelenţei Sale, doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, decoraţia fiind acordată printr-un brevet semnat de Preşedintele Emmanuel Macron.

Doamna prof. dr. Anca Buzoianu primeşte înalta distincţie urmare a contribuţiei importante pe care a avut-o şi o are în dezvoltarea francofoniei în cadrul U. M. F. – ului clujean, respectiv în mediul academic şi medical clujean. Cuvintele Excelenţei Sale, Michele Ramis, spun totul, citez : “Este o zi excepţională pentru mine, pentru că astăzi decorăm o femeie excepţională. O femeie cu o personalitate puternică, o carismă aparte. Sunteţi organizatoarea unor evenimente în care francofonia a stat şi stă în centrul atenţiei. Nu în ultimul rând, aţi contribuit şi contribuiţi la dezvoltarea şi perpetuarea bunelor relaţii de colaborare dintre Franţa şi România, putând vorbi atunci despre vocaţia managerială, vocaţia umană şi este o reală bucurie pentru mine să vă recunosc public meritele”.

Vizibil emoţionată, doamna prof dr Anca Buzoianu a subliniat în discursul de recepţie, următoarele : “În urmă cu zece ani, eram prima femeie decan din istoria facultăţii care a preluat de la predecesori, datoria asumată de a continua dezvoltarea legăturilor tradiţionale şi filonul francez existent deja în facultate. Unul dintre principalele mele proiecte didactice şi administrative, pe parcursul celor trei mandate de decan, a fost cel care a vizat dezvoltarea secţiei francofone a Facultăţii de medicină şi creşterea internaţionalizării facultăţii. A fost o viziune căreia i-am rămas dedicată, dar care nu a fost uşor de îndeplinit. Internaţionalizarea învăţământului medical, sintagmă atât de des auzită astăzi, este, la Facultatea de medicină şi la UMF Cluj, o realitate. Facultatea de medicină din Cluj-Napoca, care anul viitor va împlini 100 de ani, a fost de la început construită după modelul academic francez (…) Distincţia oferită de Republica Franceză mă onorează. Onorează în acelaşi timp, întreaga echipă a U. M. F. ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj – Napoca”.

Articole din aceeasi categorie