Produse de protecție a plantelor confiscate de polițiști

Peste 1,2 tone și 1.100 de litri de produse de protecție a plantelor susceptibile a prezenta riscuri de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populației și a mediului înconjurător au fost ridicate de polițiști, în urma unor acțiuni desfășurate în București și 18 județe, între care și Cluj.

Coordonate de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și desfășurate în perioada martie-mai a.c., acțiunile au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislației de agenții economici înregistrați sau autorizați să efectueze operațiuni cu produse de protecție a plantelor, precum și descoperirea unor nereguli ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populației și a mediului înconjurător.

Potrivit IGPR, pentru verificarea a 621 de unități care gestionează astfel de produse, polițiștii au acționat împreună cu specialiști din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniu, respectiv unități fitosanitare, Garda de Mediu, inspectorate teritoriale de muncă. În urma activităților desfășurate, echipele de control au constatat 58 de fapte de natură penală, ponderea constituind-o cele prevăzute de OUG  nr. 195/2005 privind protecția mediului (40 infracțiuni) și cele sancționate de Codul penal – traficul de produse sau substanțe toxice (15 infracțiuni). În acest context, au fost dispuse măsuri de cercetare a 50 de persoane care, sub diferite forme, sunt bănuite de participare la săvârșirea acestor infracțiuni.

De asemeni, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 1.216 kilograme și 1.164 de litri de produse de protecție a plantelor. Pentru alte nereguli constatate, polițiștii au aplicat 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 97.000 de lei.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie