Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Pentru al optulea an consecutiv, clujenii sunt invitați să participe duminică, 27 mai, la procesiunea de Rusalii organizată, din inițiativa mitropolitului Andrei, în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiție din Ardeal, ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Conform programului anunțat de Arhiepiscopia Clujului, de la ora 17:00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, ÎPS Andrei va săvârși slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toți preoții clujeni și credincioșii de la cele 48 de parohii din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului. De la ora 18:00, procesiunea propriu-zisă va porni din fața Catedralei pe traseul: Piața Avram Iancu – b-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii (prin fața Muzeului de Artă) – b-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în fața Catedralei. Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, apoi vor urma diaconii, preoții, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei și soborul preoților slujitori, elevi, studenți și credincioși. De-a lungul traseului se vor face trei opriri și se vor rosti ectenii speciale. După încheierea procesiunii, în fața Catedralei Mitropolitane se va oficia slujba sfințirii mici a apei și vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar apoi ÎPS Andrei va rosti un cuvânt de învățătură.

„Evenimentul își propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși din oraș, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii și asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă și o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii și manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăția lui Dumnezeu” – precizează purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie