Primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom, lansat la Cluj-Napoca

Primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom a fost lansat, la Cluj-Napoca, de Societatea Română de Dermato-Oncologie, în cadrul unei conferinţe naţionale care are loc zilele acestea, potrivit preşedintei organizaţiei, Rodica Cosgarea, informează AGERPRES.

“Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinţei de la Cluj-Napoca primul registru electronic naţional pentru bolnavii de melanom, adulţi şi copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătăţii aşa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se şti câţi bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, şi este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestui registru şi să se decidă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale”, a spus Rodica Cosgarea.

Medicul clujean a precizat că un registru, care nu era însă electronic, a fost creat în urmă cu trei ani pentru cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest a României. În acesta s-au înregistrat, până în prezent, de către medici, 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom. “Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) incidenţa melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea în urmă cu trei ani pe cele şase judeţe am ajuns la o incidenţă de 11 la 100.000 de locuitori. De trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale şi de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu uşor”, a subliniat medicul dermatolog Rodica Cosgarea.

Melanomul este un tip de cancer cutanat ce îşi are originea în melanocite – celulele producătoare de pigment. Aceste celule se divid necontrolat şi invadează ţesuturile din jurul acestora. Riscul apariţiei cancerului de piele se raportează la expunerile cumulate de-a lungul vieţii. Potrivit specialiştilor, melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, numărul cazurilor crescând în ultimii 30 de ani atât în Europa, cât şi în SUA.

Articole din aceeasi categorie