Primii absolvenți ai Institutului de Teologie Greco-Catolică s-au întâlnit după 25 de ani

Sfânta Liturghie arhierească, celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj de către episcopul eparhial de Cluj-Gherla, și un curs festiv în clădirea fostului Institut Teologic Greco-Catolic au marcat, zilele trecute, 25 de ani de când prima promoție de după 1990 de absolvenți ai Institutului Teologic Greco-Catolic din Eparhia de Cluj-Gherla a pornit, din voia și cu binecuvântarea Domnului, să desțelenească drumuri închise și înfundate, să caute, să găsească și să reunească turma risipită a lui Hristos în Biserica Greco-Catolică renăscută de sub urgia vremurilor.

S-a împlinit, prin ei cei dintâi, rugăciunea pe care o rosteau în detenția comunistă  episcopii martiri și mărturisitori: „Fă, Doamne, să rodească comoara scumpă a anilor petrecuți aici, împreună cu Tine, să rodească îmbelșugat pentru renașterea Bisericii noastre, renăscută în durerile marei încercări, fă să rodească îmbelșugat pentru neamul nostru scump, pentru viața și mărirea lui întru Tine”.  Așa se ruga episcopul român unit Iuliu Hossu, după cum mărturisește în memoriile sale, așa se rugau în închisoare episcopii a căror vină a fost aceea că „am închinat, cu a Domnului povățuire, toate puterile ființei noastre pentru înălțarea scumpei noastre Biserici, renăscută în durerile marei încercări”. Și, ca rod al jertfei lor, după ieșirea Bisericii din ilegalitate, cei dintâi apostoli și preoți n-au întârziat să apară: sunt primele generații de absolvenți ai Institutului Teologic Greco-Catolic, cei care au început pastorația alături de ÎPS George Guțiu, Arhiepiscop ad personam, mărturisitor al credinței.

Și, la fel, acum, după un sfert de veac, foștii absolvenți ai generației 1992 n-au întârziat să se prezinte la vechea lor Școală care acum și-a deschis porțile să-i onoreze, să le ofere un spațiu de reîntâlnire. Școala lor a fost Biserica și au celebrat Jertfa Liturgică în Catedrala episcopală; Școala lor a fost strada și de la Catedrală s-au îndreptat, la pas, spre „cea mai mare Catedrală” în care au celebrat sfintele slujbe (între anii 1990-1998), în lipsa unei catedrale – Piața Libertății din centrul municipiuluui Cluj-Napoca; Școala lor a fost o sală din spațiile încă neamenajate de la sediul Episcopiei proaspăt redeschise, și aici s-au întâlnit pentru a-și audia unicul profesor prezent, dintre cei doi care viețuiesc încă, pe pr. prof. dr. Ioan M. Bota, care le-a vorbit cu același zel apostolic din trecut, de la înălțimea vârstei de 97 de ani.

Părintele profesor i-a invitat pe foștii săi elevi să se gândească la ceea ce au de făcut astăzi în societate, ca preoți ai Bisericii Greco-Catolice: „Strămoșii noștri romani aveau o vorba: «Verba docent, exempla trahunt», – «cuvintele învață, dar exemplele îndrumă». De aceea a cerut Mântuitorul tuturor, nu numai apostolilor: «așa să strălucească înaintea oamenilor faptele voastre, ca, văzându-le, să-L preamărească pe Tatăl cel din ceruri» (Mt 5,16).

Din aceeași generație face parte și actualul episcop eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care, la momentul de jubileu și reîntâlnire, și-a reamintit, mai întâi, realitatea anilor ’90, când, adeseori, ajungând în parohiile în care au fost trimiși, preoții greco-catolici erau întâmpinați nu cu flori, ci cu pietre, și adeseori aveau de suportat injurii și bătăi. Dar și acestea „sunt momente care fac parte din istoria Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică”, a spus ierarhul, continuând: „Aducem astăzi mulțumire lui Dumnezeu, pentru marele har al preoției. Chiar dacă majoritatea dintre noi am fost hirotoniți în Piața Libertății, afară, în «cea mai mare catedrală», suntem convinși că darul a rămas la fel de puternic. Este un mare har pentru om să poată împlini lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, să poată contribui la lucrarea mântuitoare, să poată colabora la salvarea sufletelor. Dar aceasta cere jertfă, acolo, pe altar, împreună cu Trupul și Sângele lui Hristos, cere acceptarea crucii zilnice și urmarea lui Hristos. La mulți ani de sfântă preoție!”.

V.S.

Articole din aceeasi categorie