Primăria susţine că lucrările de pe latura de Vest a Pieţei vor fi gata pe 20 mai

• „Se pare că „sporul” municitorilor ar putea încurca planurile municipalităţii •

Deşi municipalitatea clujeană afirmă că lucrările de pietonalizare efectuate pe latura vestică a Pieţei Unirii se apropie de finalizare, în teren lucrurile nu par să stea chiar aşa. Primăria susţine că lucrările din Piata Unirii de pe latura de Vest, vor fi gata pe 20 mai – cu excepţia şantierului arheologic amenajat pe tronsonul din faţa Bisericii Sf. Mihail, unde lucrările se vor încheia în preajma Zilelor Clujului. Cu toate acestea, o vizită pe şantierul menţionat arată că muncitorii – pe care i-am găsit fie dormind fie stând la taclale – ori nu sunt la curent cu intenţiile municipalităţii, ori nu sunt interesaţi de finalizarea lucrărilor la termenul stabilit.

Potrivit proiectului de pietonalizare a Pieţei Unirii, ultima etapă a lucrării o reprezintă amenajarea laturii de vest, care va devini zonă pietonală, accesul auto făcându-se doar ocazional, pentru aprovizionare. Latura de vest va avea o lungime de 196 de metri. Aici au fost plantaţi 11 copaci şi amplasaţi 34 de stâlpi de iluminat public şi ornamentali. Totodată, la finalizarea lucrărilor, vor fi montate două chioşcuri multifuncţionale, precum şi şase terase. Precizăm că doar valoarea lucrărilor de reamenajare a laturii vestice se ridică la 1.428.000 de lei + TVA, în timp ce costul total al modernizării pieţei se apropiede 8 milioane de lei (7.943.756,83 de lei fără TVA). Potrivit municipalităţii, suprafaţa modernizată va fi de circa 12.000 metri patraţi, lungimea totală a trotuarelor reamenajate măsurând 725 de metri.

Amenajarea Pieţei Unirii face parte dintr-un proiect mai larg şi complex în cadrul amenăjarii zonei pietonale în centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost gândit şi proiectat unitar, dar a fost executat până acum doar parţial. Modernizarea pieţei a fost începută în 2006, lucrările din prima etapă fiind finalizate în trei ani şi au cuprins pavarea cu piatră cubică, conservarea sitului arheologic şi realizarea unei fântâni arteziene. După ce timp de mai mulţi ani proiectul de pietonalizare a Pieţei Unirii a fost abandonat, la sfârşitul lui august 2016, municipalitatea a reînceput lucrările. Latura sudică, cea cu Librăria Universităţii a fost finalizată pe 4 septembrie. Lucrările pe latura de est a pieţei, au început la mijlocul lunii septembrie 2016 şi s-au finalizat în octombrie. Pe 20 februarie, latura vestică a Pieţei Unirii s-a închis pentru a lăsa loc lucrărilor de modernizare a obiectivului, iar municipalitatea speră ca după trei luni, să le finalizeze în cele câteva zile rămase până la termenul stabilit, respectiv 20 mai.

Totuşi modernizarea pieţei nu va fi gata până când nu se vor finaliza lucrările la latura care se află pe artera principala E-V de legatură între cartierele Mănăştur şi Mărăşti. Ieşirea din parcarea aflată lângă Biserica Sf. Mihail nu se va mai face spre latura de vest, ci maşinile vor ieşi direct pe latura nordică, în partea Consulatului Maghiar.

Precizăm că proiectul pentru amenajarea zonei pietonale a fost selectat printr-un concurs de soluţii în doua faze, organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul OART, în anul 2006.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Primăria susţine că lucrările de pe latura de Vest a Pieţei vor fi gata pe 20 mai

  1. mariska

    Podul Traian cand se preconizeaza sa fie gata si dat in folosinta oare?

  2. mariska

    Podul Traian cand e preconzat sa fie terminat si dat in functie deja?