Prima acvilă ţipătoare mică observată prin satelit s-a întors acasă cu 10 zile mai devreme decît anul trecut

Prima acvilă ţipătoare mică, echipată cu transmiţător satelitar, s-a întors anul acesta din migraţie în 31 martie, cu mult mai devreme decît în anii anteriori. În 2014, acvila Arlie ajunsese în România în data de 9 aprilie – a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecute, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”.

„Pasărea a început migraţia de primăvară la data de 8 februarie, şi pentru a ajunge în zona de cuibărit din Piemontul Făgăraşului, a traversat trei continente şi 20 de ţări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Acvila-tipatoareRuanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria. Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic, şi a parcurs 24.876 km. În data de 31 martie 2015, la ora 13:00, a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov, cu 10 zile mai devreme decît anul trecut. Pînă acum este cea mai timpurie dată de sosire a acvilelor ţipătoare mici echipate cu transmiţători satelitari!” – se precizează într-un comunicat al Grupului Milvus, remis presei.

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialişti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, atît în perioada de migraţie, cît şi în perioada de cuibărit, ornitologii i-au montat pe spate un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame. Potrivit reprezentanţilor Gupului Milvus, în total 22 de acvile ţipătoare mici au fost echipate cu aceste transmiţătoare, din care doar două mai sînt active, respectiv Arlie şi Erika. Demersurile au fost realizare în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, premiat anul acesta de Comisia Europeană.

Aquila Pomarina este o specie considerată „în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspîndire şi este estimată la 20.000 de perechi la nivel global. România oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.

M. T.

Articole din aceeasi categorie