Prezenţe gherlene la o manifestare culturală în Ucraina

În Anul Centenarului se înmulţesc şi vizitele unor delegaţii literare sau artistice din ţara noastră în  Republica Moldova şi în Ucraina şi este normal să fie aşa. În această perioadă, aceste contacte contribuie la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie dintre aceste ţări. Nici reprezentanţii municipiului Gherla nu ignoră acest fapt şi, zilele trecute, am avut un exemplu concret în această privinţă.

Unul dintre cei mai activi membri ai Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla şi autorul recentului volum „Cronica unui  cititor fără asemănare”, Nicolae Suciu, a efectuat o vizită la Cernăuţi, unde a participat la manifestările organizate cu prilejul „Zilei Limbii Române”. Domnia sa, înainte de plecare a afirmat: „Citesc în revista sufletului meu „Flacăra lui Adrian Păunescu” cronici și articole despre Unirea cea Mare, despre țară, neam și limbă, despre simbolurile noastre naționale, imn, drapel și stemă, despre tot ce concură la întregirea acestor deziderate, scrise în spiritul ideilor și crezului fondatorului acestei reviste, nemuritorul Adrian Păunescu. Păstrez în suflet spusele lui Alex Ștefănescu în revistă: «Merită toată admirația cei care fac ca această revistă să apară in continuare, așa cum a gândit autorul ei»”. Sunt mărturisile unui om de cultură şi mare patriot, care periodic publică diferite materiale în presa literară din  Moldova şi Ucraina.

“Lacrimile limbii române” se intensifică în fiecare zi pentru „stricarea limbii” și pentru tendințele de a reduce și limita predarea în școlile românești din alte țări, a limbii mame, limba română – se confesiona, cu prilejul acestei vizite, poetul gherlean.

Pe 31 august s-a sărbătorit “Ziua Limbii Române” în țară, iar în Cernăuți – Ucraina s-a sărbătorit în data de 2 septembrie 2018, manifestări la care au fost prezenţi şi invitați din ţara  noastră.

La această mare sărbătoare a fost invitat şi domnul Nicolae Suciu, împreună cu  soţia sa, din Gherla, să participe la manifestările organizate la Cernăuți, de către academicianul Vasile Tărâțianu. „Mi s-a împlinit o dorință. Să admir tricolorul arborat la statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți. Am pășit cu fruntea sus pe străzile din Cernăuți în urma tricolorului, care a fâlfăit și pe scena Filarmonicii din Cernăuți” – ne spunea, la sosirea acasă, scriitorul gherlean, care a fost prezent şi la discursul consulului general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan. Mesagerii culturii gherlene au fost primiţi şi de primarii unor localităţi din vecinătatea Cernăuţiului, ocazie cu care au făcut schimburi de cărţi.

Iată că municipiul Gherla se face tot mai cunoscut şi dincolo de Prut!

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie