Pretext pentru provocări separatiste

Nu putea să treacă sărbătoarea maghiarimii (15 martie) fără ca radicalii din PPMT Cluj să nu vină cu provocări pentru a intra în atenţia opiniei publice. Pentru asta au apelat la strategia patentată deja anul trecut: arborarea aşa-zisului “steag al Transilvaniei”. Deşi ştiau că expunerea acelui “steag” contravine legii, fiind dealtfel avertizaţi în 2016 pentru acest lucru, Soos Sándor – liderul PPMT Cluj şi Fancsaly Ernö – şeful organizaţiei municipale din formaţiunea fondată de Laszlo Tokes au ţinut ca şi la acest 15 martie să expună acel simbol autonomist-separatist pe timpul marşului de comemorare a revoluţionarilor maghiari de la 1848. Bineînţeles că gestul lor provocator a atras intervenţia oamenilor legii, care mai întâi le-au pus în vedere să înfăşoare “steagul”, iar apoi, din cauză că nu s-au conformat, le-au aplicat sancţiunea prevăzută de lege. Atitudinea celor doi lideri ai PPMT nu surprinde cu nimic, deoarece se înscrie în galeria de acţiuni cu care cei doi încearcă, frecvent, să capteze atenţia comunităţii maghiare. Totodată, cei doi sunt cunoscuţi şi pentru legăturile strânse cu reprezentanţii organizaţiilor ultraradicale ungare Jobbyk şi Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, cu care împărtăşesc viziuni comune privind viitorul acestei zone a Europei şi modul în care-şi pot îndeplini obiectivele. Aşa că pentru cei de la PPMT Cluj nu a fost  nimic neobişnuit să pregătească ceva pentru a încinge spiritele.

Ce este inexplicabil însă este atitudinea liderului UDMR Cluj, Csoma Botond, vizavi de acţiunea provocatoare iniţiată de cei doi lideri ai PPMT Cluj. Astfel, probabil în încercarea de a scoate UDMR din conul de umbră în care a intrat după scandalul de corupţie din jurul viceprimarului Anna Horvath, Csoma Botond a dorit ca în contextul zilei de 15 martie să dea un semnal de fraternizare. Dar nu cu cei care promovează valorile europene şi toleranţa ci, dimpotrivă, cu extremiştii. Astfel, Csoma Botond a ales să-şi pună semnătura alături de liderul PPMT Cluj, Soos Sándor pe o petiţie adresată ministrului de Interne, Carmen Daniel Dan, prin care cer explicaţii privind legalitatea intervenţiei jandarmilor şi dacă expunerea aşa-zisului “steag al Transilvaniei” este permisă de lege. Nu ştim cât de inspirat a fost gestul lui Csoma Botond, mai ales că acesta deţine o funcţie importană în UDMR, formaţiune ce face parte din Partidul Popular European şi care se doreşte a fi una moderată, care împărtăşeşte valorile europene şi nicidecum derapajele extremiste.

În calitate de lider al UDMR Cluj şi reprezentat în forul legislative al ţării, Csoma Botond ar fi trebuit să se dezică de partenerii celor de la Jobbyk şi HVIM şi anume de Soos Sándor şi Fancsaly Ernö şi, nicidecum, să le gireze acţiunea. Csoma Botond nu a făcut acest lucru, preferând să asocieze principala formaţiune a maghiarilor în acceaşi oală cu extremiştii. Nu ştim cum va fi perceput gestul liderului UDMR Cluj de către electoratul maghiar. Ştim însă că nu este pentru prima dată când reprezentanţi ai UDMR Cluj îşi manifestă susţinerea faţă de cei cu vederi radicale. Spre exemplu, anul trecut, tot în contextul zilei de 15 martie, viceprimarul UDMR al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horváth a sărit în apărarea liderului PPMT Cluj, Soos Sándor şi a şefului organizaţiei municipale Cluj-Napoca a PPMT, Fancsaly Erno, după ce autorităţile le-au interzis să afişeze tot un “aşa-zis steag al Transilvaniei”.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie