Preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, la Gaudeamus: Cartea – o excelenţă în aceste zile

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, preşedinte de onoare al actualei ediţii a Târgului Gaudeamus, a afirmat miercuri că în aceste zile cartea reprezintă „excelenţa” şi celebrând-o, „ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”.
„Încep intenţionat neprotocolar. Ar trebui să încep cu expresia ‚Excelenţa voastră!’ şi să vă spun că această excelenţă este pentru noi, în aceste zile, cartea. Cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu câteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi. Şi pentru că suntem în Anul Centenarului Marii Uniri, în anul celor 9 decenii de când s-a emis pentru prima oară pe undele radio, suntem la a 25-a ediţie a unui târg românesc de carte, vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani”, a spus Pop la deschiderea Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, la Romexpo. El a reamintit că „de când s-a tipărit prima carte pe pământ românesc au trecut 510 ani”.
„E vorba de Cartea religioasă de la Târgovişte, Liturghierul lui Macarie. Iar de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov au trecut… aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea. Vă mai reamintesc că sunt 330 de ani de când la Bucureşti, în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino, se scotea Biblia de la Bucureşti, rod al eforturilor intelectualilor din cele trei ţări româneşti.
Preşedintele Academiei a subliniat că „celebrând cartea, ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ”. „Iar pentru mine cartea este singurul mare izvor de înţelepciune al omenirii. De aceea se cuvine s-o celebrăm şi s-o numim, măcar în aceste zile, ‚excelenţa voastră’”, a încheiat Ioan-Aurel Pop.
La rândul său, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a afirmat că prin „celebrarea limbii şi literaturii române”, sărbătorim, de fapt, „demn faptele de poveste ale înaintaşilor noştri”.
„Stau astăzi în mijlocul dumneavoastră şi vă întreb cum am putea sărbători mai frumos şi mai demn faptele de poveste ale înaintaşilor noştri decât prin celebrarea limbii şi literaturii române, prin reafirmarea rigorii ştiinţifice a cercetătorilor sau a imaginaţiei libere şi creative a poeţilor noştri. Cum am putea reafirma libertatea noastră mai clar decât prin accesul nostru rapid şi neîngrădit la ideile şi preocupările celorlalte conştiinţe vii ale planetei, prin traducerile autorilor de pretutindeni”, a spus Ivaşcu.
Preşedintele director general al SRR, Georgică Severin, a reamintit că Târgul Gaudeamus se desfăşoară, în acest an, la 100 de ani de la crearea României Moderne, la 90 de ani de Radio România, fiind, totodată, cea de-a 25-a ediţie a salonului, în ediţia sa naţională, un corolar al ediţiilor locale, desfăşurate în oraşe importante.
„România este în acest an vedeta târgului, pentru că 100 de ani de cultură, 100 de ani de unitate, în contextul şi celor 90 de ani de emisie sunt condiţiile pentru ca în acest an să ne concentrăm pe ideea de România Centenar, România Culturală”, a mai spus Severin.
Peste 300 de expozanţi propun, timp de cinci zile, la cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, având în acest an tema centrală ‚’România Centenar’’, circa 900 de evenimente editoriale şi profesionale.
La Gaudeamus, care se va desfăşura până duminică, vor fi prezente edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie.

Articole din aceeasi categorie