Preşedinta Taiwanului se declară deschisă unei întâlniri cu omologul chinez

DPA
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen s-a declarat deschisă unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, “pentru pace şi stabilitate”, pe făgaşul trasat de summitul intercoreean.
Guvernul taiwanez “este gata să facă totul pentru a ajuta (eforturile) pentru pace şi stabilitate”, a declarat Tsai Ing-wen, când a fost întrebată dacă intenţionează să aibă o întrevedere cu omologul chinez ca urmare a turnurii pozitive pe care a marcat-o summitul intercoreean.
O întrevedere cu Xi Jinping ar putea avea loc “fără condiţii politice prealabile şi pe bază egalitară”, a adăugat ea. În aceste condiţii, “cred că niciun lider taiwanez nu ar refuza”, a mai estimat preşedinta Taiwanului.
Ultima dată când un lider taiwanez a avut o întâlnire cu un lider chinez a fost în noiembrie 2015, când preşedintele de atunci Ma Ying-jeou a avut o întrevedere cu Xi în Singapore.
China continentală şi Taiwanul sunt conduse de două regimuri rivale de la încheierea războiului civil chinez, în 1949. Insula are autonomie, însă nu şi-a declarat niciodată independenţa. Beijingul o consideră în continuare parte integrantă a Chinei şi nu exclude să o recucerească prin forţă în cazul în care aceasta îşi va declara independenţa. Preşedintele Xi Jinping a reiterat în martie că ţara sa nu va accepta “niciodată” să se retragă nici de pe un centimetru din teritoriul său.
China şi-a sporit patrulările aeriene şi navale după instalarea la putere în Taiwan a preşedintei Tsai Ing-wen, al cărei partid este cunoscut pentru poziţiile sale tradiţional în favoarea independenţei.
China este de asemenea iritată de o recentă lege americană ce încurajează vizitele reciproce între responsabili ai SUA şi Taiwanului. Or, China nu autorizează niciun contact între autorităţile taiwaneze şi alte ţări.

Articole din aceeasi categorie