Premiu internaţional pentru un proiect clujean de combatere a rispiei alimentare

Food Waste Combat, proiectul JCI Cluj de conștientizare și reducere a risipei alimentare, a fost desemnat cea mai bună inițiativă locală de responsabilitate socială din rețeaua mondială JCI, organizație neguvernamentală internațională care reunește aproximativ 200.000 de tineri implicați în comunitate din peste 120 de țări.

Decernarea premiului a avut loc la Congresul Mondial JCI de la Amsterdam, unde au participat câteva mii de reprezentanți și delegați din aproape toate statele lumii. Este prima dată când la un congres mondial JCI e premiat un proiect din România. La congres a luat parte și Kofi Annan, fost secretar general ONU și fost membru JCI.

Concret, proiectul prevede ca, în 2018, echipa Food Waste Combat să încheie parteneriate cu rețele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă și să o direcționeze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. În plus, membrii proiectului vor lansa o campanie de audit a risipei din restaurante, vor lansa un ghid de consum al alimentelor și vor continua campaniile de informare în școli. Deja, membrii JCI Cluj au inițiat recent o nouă dezbaterea publică a legii privind reducerea risipei alimentare și vor propune realizarea de campanii naționale de informare pe principalele canale media. Persoanele care doresc să se implice în proiect pot să participe ca voluntari la acțiunile Food Waste Combat sau să dea mai departe mesajul proiectului.

„Acest premiu ne motivează și mai mult să continuăm inițiativele de conștientizare și reducere a risipei alimentare în România. E o mare bucurie să fim premiați la nivel mondial. Distincția primită ne demonstrează din nou că tema este una de interes la nivel mondial, că merită să ne unim forțele și să acționăm în continuare. Avem planuri mari pentru următorul an. Vrem să lucrăm împreună cu supermarketurile, consumatorii, restaurantele, mass-media și să ne implicăm din punct de vedere legislativ în problema risipei alimentare. Avem o echipă dedicată, formată exclusiv din tineri voluntari, iar alături de noi vrem să-i aducem în acest demers și pe reprezentanții instituțiilor, magazinelor, restaurantelor, școlilor și, desigur, pe consumatori”, afirmă președintele JCI Cluj, Corina Brândușan.

JCI Cluj este organizație neguvernamentală, formată din tineri antreprenori și specialiști în diverse domenii – educație, marketing, medicină, IT, inginerie -, care dezvoltă proiecte sociale și de antreprenoriat printre care Food Waste Combat, SALT – Susținem Antreprenori și Lideri Tineri, Ride2Work, Start în afaceri, Serile JCI, Innovate Networking. La nivel mondial, rețeaua JCI are aproximativ 200.000 de membri din peste 120 de țări. Membrii sunt tineri voluntari care au între 18 și 40 de ani.

Articole din aceeasi categorie