Premiere cinematografice. România, Capitala biodiversităţii din Europa!

Un film cum este România neîmblânzită – regia Tom Bartoin Humphreys; voci Victor Rebengiuc şi Mark Strong/varianta în limba engleză, scenariul Tom Barton şi Alex Păun, coloana sonoră Nainita Desai – intră automat în categoria celor care trebuie văzute. Argumentele acestui trebuie sunt multe şi însemnate, începând de la datele tehnice la cele artistico – informative.

Tehnic, s-a filmat preţ de… 12 luni, filmări în toate cele patru anotimpuri, pentru că viaţa vieţuitoarelor este dictată de cele patru anotimpuri. Apoi, au fost străbătuţi peste 80. 000 km, practic 18 locuri de filmare. Şi s-a filmat în zone cunoscute şi mai puţin cunoscute ale României cum sunt Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Peştera Urşilor, Râul Mureş, Munţii Apuseni, Viscri, Dunărea, Porţile de Fier, Parcul Naţional Cheile Beuşniţa,… Filmări în care este prinsă frumuseţea sălbatică a României, această wild life din care nu lipsesc morunul alb, urşi şi pui de urşi, haitele de lupi, acvila de munte, pelicanii care pescuiesc în… echipe, fauna şi flora României în toată frumuseţea şi măreţia ei.

Este fără exagerare, cel mai bun film documentar despre frumuseţea sălbatică în formele ei pure şi nealterate de mâna omului. Toate în 90 de minute din cele 400 de ore de filmări ! Impresionant veţi spune, efort artistic deosebit însă.

România neîmblânzită este pelicula pentru absolut toate, toate vârstele. Sugestia se îndreaptă spre profesorii de geografie şi de biologie, cărora le revine sarcina de a lua elevii şi de a-i duce la acest film deosebit. Despre care Gabriel Păun (reprezentant Green) spunea, “Este un film care demonstrează în imagini actuale că România este Capitala biodiversităţii din Europa !”. Subscriu celor declarate de Gabriel Păun şi ştiu că nu sunt singurul care o face.

Mai sunt câteva lucruri de spus. Filmul şi-a început şi cariera internaţională (Londra, Washington,…), cu punct de interes în data de 9 mai, proiecţie în cadrul prestigiosului festival BAFTA !!!

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie