Premiere cinematografice. ‘Moartea lui Stalin’, filmul care pune pe jar Rusia! Interzis de Putin, aplaudat în vest

După câteva zile bune de absenţă, reintru în sala de cinematograf. O fac pentru că nu cu mult timp în urmă, am scris despre două pelicule dedicate lui Churchill, înainte şi post război. Era normal să intru şi să văd un film despre un contemporan de-a lui Chruchill, Stalin. Personaj uitat până la acest recent film Moartea lui Stalin, semnat de scoţianul Armando Iannucci.

Vreau să mă fac înţeles bine de la bun început. Nu este un film mare. Este însă făcut corect, admirabil interpretat, miza satirei fiind lupta pentru putere după moartea temutului dictator sovietic.

Din peisaj nu lipsesc personajele principale, mareşalul Zhukov, Stalin, Molotov, Malenkov, Hruşciov, Beria, fiecare cu roluri bine definite. Şi tocmai acest lucru a făcut ca filmul să obţină deja cinci premii plus alte 14 nominalizări, inclusiv două la BAFTA !

Moscova, martie 1953, stare de haos, confuzie, anarhie, zile de nesiguranţă, cu arestări pe bandă rulantă, dispariţii la fel, crime misterioase, cunoaştem bine ‘tacâmul’ perioadei în cauză. Exploatat atât de bine de Iannucci, încât a pus pe jar întreaga Rusie, filmul fiind interzis ! Asta într-o Rusie în care Putin vorbeşte despre “democraţie, libertăţi, bla bla bla”. Surprinzător este şi faptul că epoca stalinistă are încă mulţi foarte mulţi admiratori, printre care şi… Putin. De aici nu ne mai surprinde nimica. Cenzura funcţionează în Rusia zilelor noastre, acesta este tristul adevăr. Restul sunt vorbe goale, în nota politicienilor noştri. Rămân la cenzura din Rusia, ideologii catalogând filmul “jignitor”, “extremist”, “insultător”, bătaie de joc la adresa glorioşilor eroi sovietici. Recunoaştem rolul ex URSS – ului în înfrângerea Germaniei naziste, dar numai atât. Ce a urmat se poate vedea în Moartea lui Stalin.

Pe de altă parte scandalul şi oprirea difuzării filmului, au trezit un interes peste aşteptări. Motiv pentru care vă îndemn să vedeţi Moartea lui Stalin, amuzant, serios şi grav, adevărat până la capăt.

Actorii ? Sunt buni, chiar foarte buni. Vi-l supun atenţiei pe Steve Buscemi într-un rol care-i vine ca o mănuşă, ‘Nikita Hruşciov’. Apoi, apoi Jason Isaacs în rolul mareşalului ‘Zhukov’ şi nu în ultimul rând, Michael Palin în ‘Molotov’.

Un alt punct forte îl constituie montajul, cel care asigură cursivitatea şi coerenţa poveştii. Dar şi aici se impun câteva precizări. Înainte de a merge să vedeţi filmul, luaţi şi citţi, documentaţi-vă, numai aşa veţi putea înţelege epoca, oamenii, faptele lor.

Este un film provocator. Este un film care trebuie văzut de la prima imagine. Este filmul care te obligă să citeşti, să reconsideri epoca stalinistă apelând la mijloacele şi documentele declasificate.

Pot să vă asigur de un lucru. Nu veţi regreta deloc faptul că aţi mers să vedeţi Moartea lui Stalin. Deloc…

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie