Premiere cinematografice

Reîntâlniri cu David Leitch, Ali Abbasi, Leonardo di Caprio, Morgan Freeman,…

Luna august este pe cale să-şi consume primele 11 zile. Mai sunt alte 20 rămase, bun prilej de a intra în sălile cinematografelor, ofertele fiind pentru absolut toate gusturile.

Să vedem ce oferă luna august…

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw – regia David Leitch; în distribuţie Jason Statham, Idris Alba, Helen Mirren – poate fi o opţiune serioadă pentru cca două ore. Franciza Fast & Furious este de succes (regie, actori, efecte speciale, costume, plot,…), opt filme aducând încasări de cca 5 miliarde de dolari!

Nici acest nou film nu este o excepţie de la regulă. Avem de-a face cu o nouă ameninţare biologică, apoi agenţi secreţi (Serviciul Diplomatic de Securitate al Statelor Unite, MI6,…), maşini modificate, curse, urmărir şi împuşcături pe bandă rulantă, femei fatale, muşchi la kg, bătăi cu nemiluita,…, tacâm complet pentru a urmări filmul de la prima fotogramă.

Border/La graniţă – regia Ali Abbasi; cu Eva Melander, Eero Milonoff,…- este mai greu de digerat. Personajele fac parte din categoria persoanelor ale căror impulsuri nu poti deloc controlate sau stăpânite, nu pot fi manipulate, educate,… Filmul abundă în scene de un sadism feroce, abundă în imagini de o violenţă sexuală ieşită din comun, un film la graniţa dintre real şi ireal.

Van Gogh & Japan, regia David Bickerstaff, este pentru oameni fini, eleganţi, cunoscători ai artei. Surprinzător este altceva la filmul lui Bickerstaff. Cum se ştie Van Gogh nu a vizitat niciodată Japonia. Şi totuşi… Arta sa a fost infleunţată de arta Japoniei. Întâlnirea Van Gogh – arta japoneză deschide pictorului direcţii artistice noi, dovadă şi faptul că Van Gogh s-a definit mereu ca fiind un artist modern cu precursori asiatici. Filmul a fost filmat în mai multe ţări, Franţa, Olanda, Japonia.

Once Upon a Time in Hollywood este o marcă in confundabilă prin semnătură, Quentin Tarantino. În distribuţie ne reîntâlnim cu Leonardo di Caprio, Brad Pitt, Margot Roebebie (în rolul lui Sharon tate), Al Pacino (la frumoasa vârstă de 79 de ani), Dakota Fanning, Bruce Dern, Kurt Russell, nume unul şi unul.

Acţiunea o are în centrul atenţiei pe Sharon Tate, suspectată de a fi implicată în crimele clanului condus de Charles Manson. Dacă urmăriţi canalul de televiziune ID, aveţi un serial excelent, People Magazine Investigates: Cults, câteva seriale fiind dedicate subiectului. Tarantino readuce scandalul Mansonîn atenţia generală, peliculă binevenită în contextul creşterii alarmante a numărului de culte neautorizate.

Young Picasso este semnat de Phil Grabsky, cel care se con centrează asupra tânărului Picasso prin cele trei centre artistice care şi-au pus amprenta asupra formării artistului, Malaga, Barcelona, Paris. De văzut!

The Kitchen/Bucătăria iadului – regia Andrea Berloff; cu Melissa McCarthy, Elisabeth Moss, Donald Gleeson, Alicia Coppola – repune pe tapet o temă extrem, extrem de cunoscută, mafia. De data aceasta prin trei soţii de mafioţi, toate trei având soţii arestaţi şi închişi. Acţiunea cu mult miez de fapte reale, se desfăşoară în cartierul american Hell’ s Kitchen.

Goya: Visions of Flesh and Blood mă obligă să mă reîntorc la un documentarist de frunte, David Bickerstaff. Filmul are ca punt de pornire expoziţia Goya: The Portraits, deschisă la Galeria Naţională din Londra. Filmul utilizează expoziţia drept pretext pentru a pătrunde în viaţa tumultoasă a lui Goya. Film din categoria must!

Angel Has Fallen are parte de o traducere românească penibilă, Cod roşu în serviciile secrete. Regia îi apareţeine lui Ric Roman Waugh, iar în distribuţie îi vedem sau revedem pe Morgan Freeman, Gerard Butler, Nick Nolte, Michael Landes,…

În fine, copiii au parte de The Angry Birds Movie, respectiv The Big Trip, desene animate care nu trebuie ratate. Pe marginea tuturor filmelor însă, voi reveni la timpul potrivit.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie