Premieră teatrală: 4:48 A.M. după texte de Sarah Kane

Spectacol în regia semnată de actorul Naţionalului clujean Cristian Grosu, lector universitar al Facultăţii de Teatru şi Televiziunedin cadrul UBB Cluj-Napoca. În distribuţia piesei actriţa Alexandra Cheroiu. Premiera va avea loc duminică, 14 ianuarie 2018, de la orele 17 şi 20, în sala de spectacole RAP (parter), de la Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, Cluj-Napoca.

Psihoză 4:48 A.M. este un spectacol-testament al omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut. Cuvântul crud, arătat în nuditatea sa absolută, ne poartă prin vertijul extrem de intim al bolii psihice şi al dezechilibrului spiritual.

Textul este un poem tragic. Pentru acest corp, sloganuri ca ,,viaţa e scurtă şi merită trăită” sunt vorbe în vânt. În faţa acestei realităţi, sintagmele motivaţionale se blochează, iar arta funcţionează ca un vaccin purificator şi anti-superficialitate. Spectatorul se vindecă de clişeele sociale, înţelege boala şi empatizează cu pacientul, căruia îi va zice:,,plângi dacă mai poţi, strigă sau şopteşte, omoară-te dacă asta vrei. Eu sunt aici şi te înţeleg.”

Alegerea acestei teme este motivată de faptul că depresia a devenit una dintre cele mai frecvente suferinţe mintale la nivel de comunitate şi principala cauză de îmbolnăvire la nivel mondial.

În Europa, din 1000 de adulţi, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). La noi în ţară se estimează că 1 000 000 de persoane suferă de tulburare depresivă, însă foarte puţine dintre acestea sunt cuprinse în statisticile oficiale ale autorităţilor pentru a primi tratament. Depresia netratată poate duce la sinucidere şi, în România, într-o zi normală, la fiecare 3 ore, cineva se sinucide. Toate aceste cifre au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecţiuni psihice.

Actorul Cristian Grosu, cel care semnează regia acestui spectacol, a suferit de depresie timp de aproape 10 ani. Acest spectacol vine ca o încununare a suferinţei şi a deznădejdii prin care a trecut. La realizarea conceptului artistic a lucrat în colaborare cu medicii psihiatri care i-au fost alături în tratarea acestei boli.

Echipa completă de realizatori îi are în componenţă pe: Cristian Grosu, Alexandra Cheroiu, Victor Lup, Cătălin Mocanu, Şerban Ursachi, Eduard Schneider, Paul Stroia, Rareş Stoica, Marius Mureşan.

M.B.

Articole din aceeasi categorie