Premieră în materie de securitate la Electric Castle: Participanţii vor fi verificaţi cu detectorul de metale

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Electric Castle anunţă măsuri de securitate sporită, instituite, în premieră, de autorităţile clujene.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, Ciprian Miron, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că participanţii din acest an de la Electric Castle vor fi verificaţi cu detectorul de metale la intrarea în incinta castelului. Totodată, maşinile vor fi controlate din punct de vedere pirotehnic.

”Datorită faptului că avem 25-30 de mii de participanţi estimaţi în fiecare zi, la cea de-a cincea ediţie a festivalului şi, datorită condiţiilor de securitate pe care încercăm să le impunem, de acum înainte acestor manifestaţii pubice, avem un control pirotehnic 24 de ore din 24, timp de cinci zile cât durează festivalul, cu poliţişti specializaţi, din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al IPJ Cluj, sprijiniţi de către centrul chinologic Sibiu şi trei grupuri canine specializate în acest domeniu. Câinii sunt specializaţi în detectarea de explozibil şi de substanţe periculoase, atât ei, cât şi colegii mei care au pregătire în acest domeniu – inclusiv prin controlul manual al autoturismului, pe care îl fac prin tehnica specială. Intrarea participanţilor la festival va fi scanată cu detectoare de metal, de către societatea de pază – care va fi dublată de colegii noştri jandarmi şi poliţişti, care se vor afla în zona exterioară festivalului -, iar mijloacele de transport, toate vor intra printr-un singur loc în festival, inclusiv mijloacele de aprovizionare şi cele care vor aduce artiştii – absolut toată lumea intră printr-un singur loc. Acolo va fi punctul unde colegii noştri vor fi cantonaţi 24 din 24 de ore”, a arătat Miron.

Autorităţile clujene ţin să precizeze că nu există indicii asupra unor posibile atentate, în contextul european, ci doar doresc să se asigure că evenimentul se va desfăşura în condiţii de siguranţă. „Pur şi simplu, am vrut să facem festivalul mai sigur, nu avem niciun fel de informaţii vizavi de posibile atentate sau evenimente, de amploare, negative care s-ar putea produce. Noi încercăm să fim cu un pas înainte şi să fim prevăzători – acesta e singurul motiv pentru care am dispus aceste măsuri”, a explicat şeful IPJ Cluj, menţionând că, un control pirotehnic s-a efectuat încă de ieri, în zona campingului, zona fiind periată de poliţişti ajutaţi de câini specializaţi.

„Este un festival cunoscut, vin peste 100.000 de oameni în cele cinci zile ale evenimentului. Este o responsabilitate imensă şi pentru organizatori, dar şi pentru colegii din structurile MAI. Astfel vrem să transmitem participanţilor la festival măsurile pe care le-am luat pentru siguranţa lor”, a reiterat şi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

”În ultimii cinci ani, EC a demonstrat că, în ciuda provocărilor legate de vreme sau de infrastructură, este un eveniment de succes care aduce o mulţime de beneficii judeţului. Se creează un context în care şi noi şi autorităţile lucrăm cu scopul promovării Clujului şi pentru a le arăta participanţilor la festival, dintre care mai mult de jumătate vin din afara oraşului, că există aici un eveniment bine organizat”, a subliniat directorul de comunicare al Electric Castle, Andi Vanca.

Autorităţile şi organizatorii le recomandă festivalierilor să folosească mijloacele de transport puse la dispoziţie de ei şi mai puţin maşinile personale, având în vedere numărul mare de oameni care vor participa, zilnic, la concertele şi evenimentele organizate în cadrul Electric Castle. Totuşi, pentru cei care doresc să vină cu autoturismul, se recomandă respectarea regulilor pe care organizatorii le-au stabilit împreună cu autorităţile pentru acces şi parcare.

Precizăm că în zona comunei Bonţida, unde are loc Festivalul Electric Castle, vor exista, zilnic, 100 de poliţişti, 100 de jandarmi şi 50 de angajaţi ai ISU, cadre medicale şi voluntari care vor asigura urgenţele sau problemele medicale.
Amintim că Festivalul Electric Castle va avea loc în acest an între 12 şi 16 iulie, timp în care vor urca pe scenele evenimentului peste 250 de artişti.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie