Pregătiri pentru… toamnă în comuna Geaca

Când, zilele trecute, am vizitat din nou comuna Geaca, la Primărie se discuta de pregătirile pentru apropierea toamnei. Nu a fost vorba de recoltatul produselor agricole, ci de stadiul pregătirilor în vederea începerii noului an de învăţământ.

Primarul ing. Ioan Miron ne-a spus că din acest punct de vedere nu sunt probleme, spaţiile şcolare sunt  puse la punct în cele două unităţi de învăţământ ce funcţionează pe raza comunei din vecinătatea renumitelor lacuri piscicole. Clădirea Şcolii Primare „Nicolae F. Negruţiu” din localitatea Sucutard a fost reabilitată anul trecut. Acolo, în această vară se fac doar obişnuitele ingienizări. De asemenea, a fost reamenajată curtea şcolii şi s-au construit garduri noi.

La Şcoala Gimnazială din Geaca echipele de muncitori execută lucrări de modernizare a sălilor de clasă şi a grupurilor sociale. Se montează gresie şi faianţă, unde este nevoie se zugrăveşte. Oricum, obişnuitele investiţii din timpul vacanţei vor fi finalizate până la începutul lunii septembrie. Până atunci va fi procurat şi combustibilul necesar încălzirii spaţiilor de învăţământ, ţinând cont că la şcoala din Geaca centrala termică funcţionează pe lemne.

La unitatea din Sucutard este introdus gazul metan (toată zona Câmpiei este asigurată cu gaz, pe acolo  trece şi magistrala ce merge spre Gherla). Lemnele de foc sunt asigurate  de Ocolul Silvic, cu toate că şi Primăria dispune de o suprafaţă de  pădure. În fiecare an, la începerea noului an de învăţământ grădiniţele şi şcolile de pe raza comunei au asigurate cantităţile necesare de combusitibil pe toată durata sezonului rece.

În  comuna Geaca  sunt 165 de preşcolari şi elevi, iar transportul copiilor la Şcoala Gimnazială din Geaca este asigurat de microbuzul-şcoală, reparat şi pus la punct în această vacanţă.

O altă prioritate în această vară, pe agenda de lucru a edililor din Geaca, este finalizarea introducerii apei în satul Puini. Conducta deja a fost montată pe o lungime de 5 kilometri, urmând să se facă în curând și recepţia lucrării. Apa va fi introdusă şi în satul Legii, aşa cum au hotărât, încă de la începutul anului, gospodarii comunei.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie