Pregătiri pentru sezonul rece în municipiul Gherla

Scăderea bruscă a temperaturilor din ultima perioadă i-a pus în alertă pe edilii municipiului Gherla. Chiar dacă ne găsim la începutul toamnei, pe domeniul public  sunt multe lucruri de făcut.

Zilele trecute, angajaţii de la SC ADP SA (fosta RADP) au muncit la adunarea frunzelor uscate de pe aleile parcului mare şi la cositul ierbii pe ultimele suprafeţe, majoritatea lucrărilor de cosit fiind efectuate în timpul verii. Tot în această perioadă se fac reparaţii la podul de la intrarea în parc, dinspre strada Bobâlna, unde au fost amenajate noi trepte, uşurând astfel circulaţia pietonală în zona respectivă. Au fost îndepărtate de pe marginea aleilor bucăţi de lemn rămase după furtunile recente. În unele locuri se mai vâd urmările furtunii cu consecinţe grave, din septembrie 2017, când arborii seculari din frumosul parc gherlean au fost scoși din pământ cu rădăcini cu tot. Unele rădăcini au fost lăsate acolo la insistenţele sculptorului Ioan Galgoczi, artistul dorind să  realizeze lucrări de artă plastică pe acel domeniu, aşa cum a făcut în ultimii ani şi în părculeţul din faţa Catedralei Armeneşti, din centrul oraşului. Gherla se poate mândri cu adevărate expoziţii de sculptură în lemn în aer liber, aşa cum vedem des în marile metropole europene. Important e să nu rămână nimic de pierdut, totul să fie exploatat, chiar dacă este vorba de un parc. Restul buştenilor au fost transportați, eliberându-se atât aleile, cât şi zonele verzi din împrejurimile parcului.

Zilele trecute, femeile din cadrul serviciuluii de grădinărit de la SC ADP SA Gherla au acţionat la pregătirea zonelor verzi de pe raza municipiului. Mai ales după temperaturile reci din ultima perioadă florile au fost afectate. Pe perioada  iernii rămân doar panseluţele, care rezistă la frig. Până la sosirea primei zăpezi vor fi  reamenajate toate straturile de flori din Piaţa Libertăţii şi de pe zonele verzi din cartierele oraşului, iar în serele de pe strada Gelu pregătirile pentru iarnă sunt în plină  desfăşurare. Chiar şi elevii unităţilor de învăţământ sar în ajutorul grădinarilor gherleni. De exemplu, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 de pe strada Liviu Rebreanu întreţin părculeţul din faţa şcolii, dar şi liceenii oraşului dau dovadă de spirit gospodăresc. Conform tradiţiei, an de an, toamna, diriginţii claselor iniţiază acţiuni  de înfrumuseţare a zonelor unde studiază elevii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie