Precizări ale Sfântului Sinod privind distincția dintre taxe și contribuții benevole

În ședința de lucru din 18 decembrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adus precizări privind distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de către credincioși pentru funcționarea unităților de cult.

Astfel, taxele stabilite de consiliul parohial „se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”. În ce privește contribuțiile benevole, acestea reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii”. Cuantumul acestora este stabilit de Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

„Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi” –  se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis presei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie