PPMT sare în apărarea preşedintelui UDMR

• „Ţinta a fost comunitatea maghiară”, susţine preşedintele executiv al PPMT •

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a formulat o plângere penală împotriva preşedintelui Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu. Potrivit preşedintelui executiv al PPMT, Toro T. Tibor, Cumpănaşu s-ar face vinovat de incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 din Codul Penal. „Am formulat o plângere penală împotriva domnului Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. Totul a pornit de la o declaraţie din cadrul unui interviu al domnului Kelemen Hunor, în care domnul Kelemen Hunor a formulat o poziţie care, aş putea zice, că e o poziţie consensuală a comunităţii maghiare din România. În fraza respectivă a spus că noi, maghiarii din Transilvania, nu putem şi nici nu vrem să sărbătorim Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Eu cred că nu prima dată v-aţi întâlnit cu un asemenea sentiment”, a susţinut Toro, adăugând: „Prin fraza aceasta, Kelemen Hunor practic a formulat un sentiment general al comunităţii maghiare, la care subscriu şi eu, şi nu numai eu. Să aştepţi de la maghiari să se bucure de 1 Decembrie ar fi absurd”, a spus acesta. Potrivit textului plângerii penale, Cumpănaşu, în calitate de preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, a semnat un comunicat, care a apărut în mod public pe pagina Coaliţiei prin care incită la ură şi discriminare împotriva minorităţii de etnie maghiară din România. „Prin faptul că afirmă, în mod public, că doreşte retragerea cetăţeniei domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, cetăţenie română obţinută prin naştere şi care nu poate fi retrasă conform prevederilor articolului 5 alin. 2 din Constituţie, incită la discriminare sugerând că ar fi posibilă retragerea cetăţeniei şi altor persoane aparţinând minorităţii etnice maghiare, dacă îşi exprimă în mod liber opinia”, se arată în documentul prezentat presei de reprezentantul PPMT.

Potrivit acestuia, astfel de afirmaţii sugerează cetăţenilor de etnie maghiară că drepturile lor nu sunt luate în considerare şi sunt discriminaţi pe motive etnice, putând genera conflicte etnice. „Asemenea afirmaţii reprezintă un obstacol pentru dialogul între minoritatea maghiară şi majoritatea românească”, consideră preşedintele executiv al PPMT. Întrebat de reprezentanţii presei de ce a ales să sară în apărarea preşedintelui UDMR, în contextul în care, în repetate rânduri PPMT a acuzat UDMR de limbaj dublu, Toro a explicat faptul că a apreciat, de data aceata, francheţea lui Kelemen Hunor. „Kelemen Hunor a vorbit foarte direct. Nu pe el îl apărăm, ci comunitatea maghiară. Ţinta a fost comunitatea maghiară. Aceasta e în pericol”, a pretins Toro.

De asemenea, liderul PPMT a ţinut să precizeze că „maghiarii nu pot fi forţaţi să sărbătorească ziua de 1 Decembrie. „Nu avem altă soluţie decât să acceptăm că ziua de 1 Decembrie este ziua Naţională a României. Dar maghiarii nu pot fi forţaţi să o sărbătorească”, a conchis Toro T. Tibor.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

One Response to PPMT sare în apărarea preşedintelui UDMR

  1. Unu'

    Ăștia sunt de un tupeu extraordinar: acuză pe alții de tocmai ce sunt ei vinovați. Abject comportament din partea unor cetățeni din păcate nevrednici ai acestei minunate țări. Știu totuși că comunitatea maghiară în general, nu îi agrează. S-au proptit la guvernare cumva, din trădarea politicienilor români.