Povestea decontaminării sitului din Poşta Rît din Turda continuă

Municipalitatea turdeană a obţinut fazarea proiectului şi obţinerea finanţării  pentru ‘’Reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deşeuri periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda). Proiectul, ce beneficiază de o finanţare de aproximativ 80 de milioane de lei de la UE şi de la statul român, ar trebui implementat până la sfârşitul anului 2015. Din păcate, fosta conducere a Primărie Turda nu a reuşit să semneze contractul pentru atribuirea lucrărilor de decontaminare. Licitaţia a fost demarată în 2012 iar în 2015, după numeroase contestaţii şi procese, membrii comisiei de licitaţie au decis anularea întregii proceduri. Ulterior, licitaţia a fost reluată însă nu s-a mai desemnat câştigătorul. În acets context s-a pierdut finanţarea iar noua administraţie de la Turda a încercat să salveze proiectul prin fazarea acestuia. Situl poluat istoric de la Poşta Rât, este situat pe str. Petru Maior fără număr şi are o suprafaţă de 10 hectare, suprafaţă care va fi decontaminată.

Obiectivul  general  al acestui  proiect  de  remediere  este  limitarea  impactului  activităţilor istorice anterioare asupra sănătăţii umane şi mediului înconjurător, reducerea mobilităţii contaminanţilor prezenţi pe sit, pentru a se păstra solul la condiţiile standard pentru utilizarea ca spaţiu verde pentru accesul public, pentru includerea zonelor peisagistice (plantare de vegetaţie) şi transformarea în spaţiu recreativ pentru accesul populaţiei. Scopul principal pentru acest proiect este eliminarea surselor de la suprafaţă şi de mică adâncime a contaminanţilor şi a riscului de contact pentru utilizatorii sitului, eliminarea poluantului care reprezintă un  pericol pentru sănătatea populaţiei din zonă şi nu numai.

Obiectivul  specific  îl  constiuie  schimbarea  destinaţiei  terenului  prin  transformarea  acestuia din depozit de deşeuri într-o zonă de utilitate publică, transformându-se astfel şi peisajul zonei.

În urma unor studii realizate asupra sitului s-a estimat că pe suprafaţa acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului 10.000 metri cubi de deşeuri, echivalent unei cantităţi de 18.500 de tone de substatnţe poluante.

C.P.

Articole din aceeasi categorie