Pompeo şi valoarea diplomaţiei

DPA
Directorul CIA, Mike Pompeo, nominalizat la postul de şef al diplomaţiei americane, a declarat în cursul audierii sale în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, că experienţa sa ca ofiţer al armatei americane staţionat în Germania Federală în timpul Războiului Rece i-a oferit o înţelegere unică asupra valorii diplomaţiei.
Mike Pompeo (54 de ani), care, dacă va fi confirmat în funcţie, îl va înlocui pe Rex Tillerson, şi-a afirmat intenţia de a îndeplini obiectivele preşedintelui Donald Trump mai degrabă prin diplomaţie decât pe cale militară.
Pompeo a făcut referire la munca diplomatică la care a asistat de ambele părţi în timp ce activa ca ofiţer în prima linie a Războiului Rece. ‘Ştiu că unii dintre dumneavoastră au citit o poveste cum că sunt un uliu, sunt un dur’, a afirmat el în timpul audierii de confirmare. ‘Nu există nimeni decât cineva care a servit în uniformă care să înţeleagă (mai bine) valoarea diplomaţiei, precum şi teroarea şi tragedia războiului’, a arătat el.
Mike Pompeo a avut cuvinte dure pentru Rusia, declarând comisiei senatoriale că actualele relaţii tensionate sunt ‘cauzate de comportamentul rău al Rusiei’. El a mai amintit că strategia de securitate naţională a preşedintelui Trump ‘a identificat Rusia drept un pericol pentru ţara noastră’, viitorul secretar de stat subliniind că eforturile diplomatice cu Moscova trebuie să continue, dar că anii de ‘politică lipsită de fermitate’ faţă de această agresiune au luat sfârşit.
Pompeo a dezvăluit că a fost audiat în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA. El a refuzat să ofere detalii, dar a afirmat că va coopera deplin cu investigaţia. Întrebat despre relaţia cu China, Pompeo a admis că aceasta ‘prezintă, cu siguranţă, o provocare strategică’ pentru SUA, şi că va încerca să găsească ‘platforma corectă de cooperare cu Beijingul, pe baza unei viziuni americane şi democratice. El a exprimat de asemenea apreciere faţă de sprijinul Chinei în exercitarea de presiuni asupra Coreei de Nord, menţionând totuşi Beijingul că ‘trebuie să facă mai mult’.
Mike Pompeo, un critic acerb al acordului nuclear încheiat între Iran şi marile puteri în 2015, a susţinut că Teheranul ‘a plătit un preţ prea mic pentru comportamentul său periculos’, şi a insistat că SUA şi aliaţii lor trebuie să răspundă riscurilor pe termen lung ale ameninţării de proliferare.
În ce priveşte decizia lui Donald Trump ca SUA să iasă din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, Pompeo a declarat că împărtăşeşte poziţia preşedintelui. ‘Acordul de la Paris a aşezat o povară exagerată asupra Statelor Unite ale Americii. Ar trebui să lucrăm pentru a găsi o platformă unde aceasta nu se întâmplă şi, când va veni momentul, vom fi parte a acelei discuţii şi vom reintra în acel acord’, a afirmat el.

Articole din aceeasi categorie