Plastică Galeria de artă ‘Danel’ (strada Tipografiei 26), 10 – 31 ianuarie

 

În atelierul Verei Dan

Este greu, foarte greu să pătrunzi în intimitatea unui artist şi sînt foarte puţini cei care reuseşc. Este la fel de greu să intri în atelierul de creaţie al unui artist, culisele muncii de creaţie neavînd nimic spectaculos, atestînd doar, prin haosul ordonat existent, pasiunea, dăruirea şi seriozitatea artistului, responsabilitatea actului de creaţie. În atelierul artistului se intră cu sfială, se stă puţin, cauţi să nu deranjezi. În acelaşi timp, cauţi să-ţi bucuri privirile cu cît mai multe din cele expuse, fie ele schiţe, tablouri neterminate, tabouri gata înrămate. Există un respect adus artei şi artistului, e sigur acest lucru.

Nu cu mult timp în urmă, 16 – 17 decembrie 2011, am avut bucuria unor zile memorabile, Zilele Atelierelor Deschise, prilej de a vizita cîteva din cele 50 de ateliere ale plasticienilor clujeni, o experienţă extraordinară, care se cere repetată. Şi personala Verei Dan, sugestiv intitulată Atelier, trebuie văzută ca o prelungire fericită a acestor Zile ale Atelierelor Deschise. Un prilej rar e adevărat, binevenit însă în ideea cunoaşterii reciproce prin dialog, benefic pentru artist şi public.

O expoziţie Vera Dan este o încîntare, un motiv de bucurie şi este deoarece lucrările Verei Dan sînt nu numai demonstraţii de bună cunoaştere şi stăpînire a uneltelor artistice, ci şi cald omagiu adus maeştrilor Aurel Ciupe, Maria Ciupe, Cseh Gustav, Ioan Rusu, Toth Ilona.

Fie că ne referim la tematica abordată – flori, peisaje, portrete – , fie că abordăm tehnicile folosite – ulei, acril, tehnici mixte, sepia, pictură pe pănuşi de porumb – evidenţiem lucrări elaborate atent, în care tuşele viguroase, energia culorilor dar şi rafinamentul hainei cromatice atestă siguranţa artistului, harul său, talentul dacă vreţi. Vera Dan este peisagistă prin excelenţă şi vă supun atenţiei peisaje bogat colorate, compoziţii pitoreşti, care atrag de la prima vedere. Este şi portretistă şi încă una de forţă, care ne pune în faţa oamenilor simpli – vîrstele contează mai puţin -, prinşi în activităţile lor cotidiene prin gesturi şi atitudini fireşti.

Atelier este o lecţie deschisă despre artă. Atelier este şi o lecţie de respect al artistei faţă de public şi înaintaşi. Nu în ultimul rînd, Atelier este şi o lecţie de respect faţă de marile valori ale artei plastice în ansamblul lor.

 

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare