Planurile liberalilor clujeni pentru actuala sesiune parlamentară

Liberalii clujeni şi-au prezentat, ieri, planurile legislative pentru actuala sesiune parlamentară. Deputatul Adrian Oros a declarat că prioritatea PNL constă în adoptarea unor legi care să ducă pe de o parte la stimularea muncii, iar pe de altă parte la reducerea fiscalităţii.
’’În ultima perioadă, măsurile aberante pe care le ia PSD se îndreaptă, în primul rând, asupra vieţii noastre, încercând să colecteze bani pentru a îndeplini promisiunile electorale cu care au câştigat electoratul în toamna anului trecut. Aceste lucruri ne fac pe noi să venim cu nişte propuneri legislative care se referă în primul rând la muncă, la stimularea muncii mai ales şi la fiscalitate. Avem câteva pachete de proiecte legislative, pe unele le-am depus, altele sunt pe cale de a fi depuse, sunt în dezbatere’’, a spus Adrian Oros. Potrivit parlamentarului, unul dintre proiectele legislative ale PNL vizează reducerea contribuţiilor de la 39,5 la sută la 32 la sută, ceea ce înseamnă 16% pentru angajaţi şi 16% pentru angajatori. Totodată, Oros a spus că PNL va susţine un proiect legislativ care prevede acordarea celui de al doisprezecelea şi al treisprezecelea salariu. ’’Sigur, e vorba de mediu privat şi în mod opţional. Cum se poate face acest lucru? Prin direcţionarea a 20 la sută din impozitul pe profit pentru plata celor două salarii, fără să afecteze profitul pe care-l are agentul economic. Scopul acestei măsuri este de a stimula declararea integrală a profitului şi de a opri forţa de muncă bine plătită şi calificată în România pentru că ştim cu toţii că există la ora actuală la noi în ţară o criză de forţă de muncă calificată. Este, de altfel, o modalitate de plată la fel ca în Austria, Italia sau Germania’’, a spus Oros. Liberalul a mai arătat că formaţiunea din care face parte lucrează la un proiect legislativ care să reglementeze scrict condiţiile în care să crească salariul minim. ‘’Considerăm că salariul minim nu poate să crească la o şedinţă politică dintr-un pix fără să se ia în calcul anumiţi indicatori economici. Noi am indentificat doi indicatori, inflaţia şi creşterea economică. Practic, prin această lege, Guvernul va fi obligat să reactualizeze salariul minim în funcţie de cei doi indicatori şi cu consultarea angajatorilor şi angajaţilor’’, a subliniat deputatul. Tot legat de muncă, Oros a dezvăluit că PNL va încerca să promoveze un act normativ menit să clarifice situaţia venitului minim garantat. ‘’Acest proiect vine să statueze că dacă ai refuzat un loc de muncă oferit de Oficiul Judeţean al Forţei de Muncă sau un curs de formare profesională să nu mai poţi beneficia de ajutorul minim garantat. Prin acest proiect dorim să descurajăm nemunca’’, a punctat Oros.
De asemenea, liberalul clujean a spus că există şi alte pachete legislative ale PNL, cum este cel privind administraţia publică şi sistemul electoral. Totodată, Oros a anunţat că partidul său va ‘depune în această sesiune patru moţiuni, pe sănătate, pe educaţie, pe justiţie şi pe transporturi’. La rândul său, deputatul Florin Stamatian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor a avertizat că din cauza lispei reglementărilor privind vaccinarea şi lipsei vaccinurilor foarte mulţi copii nevaccinaţi vor intra în colectivitate. ‘’S-a făcut o lege care pluteşte pe la Senat şi luni începe şcoala. Din nou, copiii nevaccinaţi vor intra în colectivitate fără a avea vreo posibilitate de a lua vreo măsură’’, a punctat Stamatian. Deputatul a mai ţinut să atragă atenţia că sunt puţine şanse ca proiectele privind cele trei spitale regionale de urgenţă să devină realitate până în 2022, aşa cum s-a propus. Şi asta, spune liberalul, din lipsă de fonduri. “Ei spun că au bani, dar n-au bani. Finanţarea pentru spitalele regionale de urgenţă e de la Banca Europeană de Investiţii pentru studii, 1,5 milioane de euro, la care se adaugă 150 milioane de euro de la Fondul de Dezvoltare Regională şi 150 milioane de euro de la bugetul de stat, care nu sunt prevăzuţi nicăieri. Cu 300 milioane de euro nu se face spital de asemenea anvergură. E nevoie de minim 200 milioane de euro doar pentru infrastructură, fără aparatură”, a declarat Florin Stamatian.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie